AIDC BLOG: Konspirasi Anwar Ibrahim - Paul Wolfowitz di dunia Muslim dan Malaysia

Wednesday, January 7, 2009

Konspirasi Anwar Ibrahim - Paul Wolfowitz di dunia Muslim dan MalaysiaKonspirasi Anwar Ibrahim - Paul Wolfowitz di dunia Muslim dan Malaysia


MBoz's diary

Berita Iraq menikmati bajet yang berlebihan ketika AS menunjukkan kelemahan di bawah beban defisit membangkitkan permintaan Iraq untuk menggunakan kos tersebut untuk dibayar kepada usaha pembangunannya semula, sebagai anugerah justifikasi selepas tamatnya riwayat politik kepercayaan seorang arkitek perang Iraq, Paul Wolfowitz bahawa perang tersebut dapat dilaksanakan dengan “harga yang murah,” dan Iraq dapat membayar semula dan kita (Amerika) musnah dengan duitnya sendiri.

Kesemua ini adalah mengarut, sudah tentu sebagai satu cara untuk menjustifikasikan pembatalan tanggungjawab di atas kemusnahan yang disebabkan oleh kita.

Ia juga satu peringatan bahawa orang seperti Wolfowitz, walaupun dibuktikan salah dalam setiap arahannya dan diaibkan secara politik secara berganda, telah berakar umbi dengan kukuh di pusat kekuasaan global yang telah berapa kali mereka melakukan kerosakan tetapi mereka masih digunakan perkhidmatannya.

Ini seperti campuran Woody Allen's "Zelig" dan Terminator – lelaki yang sentiasa menunjukkan dirinya sentiasa penting dan.....hanya..tidak akan...mati...

Anda juga dapat menemui cengkaman Wolfowitz dipanjangkan ke Malaysia, di mana pemimpin politik pembangkang Anwar Ibrahim terkenal kerana berhubung dengannya :

Sekarang salah seorang daripada tokoh paling terkenal di dunia Islam bernama Anwar Ibrahim – bersama rakan - rakan di Barat termasuk bekas Timbalan Setiausaha Pertahanan AS, Paul Wolfowitz dan bekas Presiden Bank Dunia, James Wolfensohn – Anwar mengetuai pakatan pembangkang yang berjaya menjejaskan pakatan Barisan Nasional secara teruk.

Antara matlamat Anwar : meruntuhkan satu sistem tindakan berdasarkan etnik (affirmative-action programs) secara bersungguh-sungguh yang sebelum ini telah membantu etnik Melayu menguasai Barisan Nasional untuk memerintah negara pelbagai kaum selama 50 tahun.

Jelaslah, matlamat khusus Anwar (affirmative-action programs), serupa dengan tindakan neocon yang menjadikan kumpulan pemikir Yahudi di Amerika itu menjuarai negara selama bertahun-tahun, dan Wolfowitz meneruskan taktik yang sama untuk menjadi juara di seluruh dunia, walaupun selepas dia mengulangi kegagalannya:

Menurut rekod, Paul Wolfowitz amat tertarik dengan pembangunan dan ekonomi yang demokratik yang telah berlaku di Taiwan selama beberapa dekad, dia berkata bahawa cabaran seterusnya adalah untuk membawa kejayaan ekonomi negara ke peringkat yang lebih tinggi.

“Taiwan perlu dijadikan sebagai pengkalan rakan perniagaan yang terbaik di dunia,” katanya, dengan mengambil Ireland sebagai contoh yang merendahkan cukai, tidak mengetatkan peraturan dan memperbaiki infrastruktur fizikal.

Sesungguhnya, dengan dasar seperti itu telah dilaksanakan dengan baik di negara kita (Amerika) sendiri sejak akhir-akhir ini, kesannya pembangunan ekonomi kita runtuh, kita mendapat krisis makanan yang teruk, dan kegagalan menghasilkan kekayaan yang secara keseluruhannya ?.

Adakah mereka ini (neocon) tidak pernah mempelajari kesilapan-kesilapan masa lalu?

Apabila berbicara tentang 'affirmative-action programs' dan Anwar Ibrahim, dia dilihat menjalankan pelbagai jenis pekerjaan upahan kepada Wolfowitz dan teman wanitanya, Shaha Riza (Anwar budak suruhan Wolfowitz dan Shaha Ali Riza):

Selepas setahun, Anwar Ibrahim dilantik menjadi pengerusi Foundation for the Future (Yayasan Masa Hadapan),pada 1 Oktober 2006, dia menulis kepada Robin Cleveland, pembantu kanan Wolfowitz di Bank Dunia dan meminta pemindahan Shaha Riza dari State Department (Jabatan Negara) ke Foundation for the Future.


Surat Anwar Ibrahim selaku Pengerusi Foundation for the Future kepada Robin Cleveland, memohon penukaran Shaha Ali Riza dari Jabatan Negara ke Foundation For The Future


Dua bulan kemudian, selepas Cleveland mengarahkan Timbalan Presiden Sumber Manusia Bank Dunia untuk meluluskan pemindahan itu, Bank Dunia telah menekan suis OK. Surat Anwar dan dokumen bank yang lain berkaitan dengan penukaran itu tidak menyebut bahawa Anwar Ibrahim merupakan seorang rakan lama Wolfowitz.

Salah seorang ahli politik Muslim yang terkenal, Anwar Ibrahim merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Dia dan Wolfowitz bertemu dan bersahabat pada pertengahan 1980-an, ketika itu Wolfowitz adalah duta A.S. ke Indonesia, berdasarkan laporan yang dinyatakan oleh Aasil Ahmad, penasihat kepada Anwar.

Pada tahun 1998, selepas memberikan ucapan dalam satu perhimpunan besar anti kerajaan, Anwar telah ditahan dan kemudian telah dipenjarakan atas tuduhan rasuah dan liwat. Semasa berada dalam penjara, Wolfowitz merupakan juara dalam bercakap mengenai Anwar.

Sebaik sahaja selepas serangan 9/11, Anwar Ibrahim, yang masih dipenjarakan, menulis satu esei mengutuk serangan itu dan menyeru Muslim supaya mengecam diktator Iraq yang menderitakan masyarakat Muslim.

Walaupun saya tidak bersetuju dengan taktik keji memburuk-burukkan yang dikenakan terhadap Anwar oleh parti memerintah, dan secara umumnya membantu meningkatkan suasana panas di blog Malaysia untuk membelanya, namun kehadiran Wolfowitz dalam sejarah politik Anwar merupakan satu peringatan yang jelas bahawa terdapat elemen gangguan yang berlebihan untuk membuatkan anda berfikir dua kali.

Sama ada di Taiwan, Malaysia, atau Washington D.C., orang seperti Wolfowitz akan berterusan menyelinap masuk ke dalam badan politik dan mengganggu perdebatan untuk mempromosi kegagalan pro-perang mereka, dasar pro kepada ahli korporat apabila seseorang memberikan kuasa kepada mereka.

Seperti seorang penyibuk utama, walaupun tidak diundang, mereka masih datang dan membawa nasib malang ke mana sahaja mereka pergi.


AIDC menterjemah artikel The Agonist, 13 Ogos 2008, bertajuk "Paul Wolfowitz: The Ultimate Bad Penny". Artikel asal klik di sini


Artikel lain yang berkaitan :

1. Anwar Ibrahim Malaysia : Pisau Milik Wolfowitz di Belakang Negara Asia Anwar Ibrahim Malaysia : Pisau Milik Wolfowitz di Belakang Negara Asia

2. Rahsia tugasan Anwar - Resolusi pertemuan sulit Anwar dan Wolfowitz di Munich

3. Apabila Iraq dan Afghanistan diserang, Anwar jadi Office Boy Amerika

4. Konspirasi Wolfowitz-Shaha-Anwar : SAIS, SAIC dan CIA..

5. Yayasan Hantu : Foundation For The Future

6. Di sebalik Anwar Ibrahim & Foundation For The Future

7. Anwar letak jawatan Pengerusi Foundation For The Future !

8. Pakatan Al Gore dan Anwar Ibrahim serang Malaysia


9. Bukan setakat Condoleeza Rice..Al Gore pun sokong Anwar

10. Kenapa Yahudi-Amerika suka Anwar?

11. Komplot Neocon & Israel Musnahkan Umat Islam

12. Anwar Ibrahim jawab isu Yahudi kepada pelabur asing di Hong Kong

13. Hubungan Anwar-Amerika bahayakan negara - Dr. Chandra Muzaffar

14. Lelaki Muslim bernama Anwar Ibrahim dari kaca mata Barat..

15. Hati-hati dengan Anwar, pesan Dr Yusof Qardawi..

16. Anwar Ibrahim : Masa Depan Demokrasi Muslim

17. Anwar beritahu Amerika Osama Laden pengganas Islam

18. Adakah Anwar berstatus warganegara Amerika?

19. Anwar Ibrahim 100 Tokoh Dunia (TIME)

0 comments: