AIDC BLOG: 2008-08-31

Wednesday, September 3, 2008

Bantuan kempen Gus Dur lebih merosakkan Anwar


Bantuan kempen Gus Dur lebih merosakkan Anwar

1. Gus Dur atau nama sebenarnya Abdul Rahman Wahid didatangkan khas dari Indonesia untuk bantu kempen bagi pihak Anwar. Walau apa pun motif diterbangkan Gus Dus dari Indonesia ke Malaysia, dalam musim pilihanraya Permatang Pauh ini, ia tetap dilabel sebagai 'pertolongan kempen dari luar'

2. Rakyat Malaysia akan bertanya kenapa perlu diterbangkan 'ulama' luar kalau semata-mata untuk membersihkan 'isu liwat Anwar', seolah-olah memperlekehkan ulama-ulama dalam negara dalam menangani isu berkenaan.

3. Kecuali Mufti Perlis, yang bersetuju soal sah lafaz sumpah Saiful, ulama dalam negara lain lebih suka mengambil sikap berdiam diri. Tidak dipastikan apakah maksud berdiam diri ulama-ulama Malaysia itu.

4. Turut mengulas juga ustaz Haji, Ustaz Nik Aziz dan Ustaz Haron Din, tetapi mereka tidak mempertikaikan tentang keshahihan lafaz sumpah, sebaliknya pertikaikan soal aspek teknikal sahaja. Namun begitu, kenyataan mereka ditafsirkan turut ditafsirkan sebagai berpolitik kerana mereka adalah pemegang jawatan utama dalam politik PAS.

5. Bermakna kebergantungan Anwar untuk membersihkan diri daripada isu liwat semata-mata bersandar kepada 'ulama' politik luar, Gus Dur tidak mampu mengubah apa-apa tanggapan rakyat Malaysia terhadap Anwar.

6. Ada yang berpendapat, kenapa susah-susah Anwar jemput Gus Dur datang ke Malaysia, Gus Dur tak 'nampak' apa yang berlaku di Malaysia, lebih baik Anwar sendiri pilih mana-mana masjid atau mana ceramah di Permatang Pauh, lafaz "Wallahi...Wabillahi...Wata'alahi" bahawa beliau tidak pernah meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan pada tarikh yang dinyatakan dan bersedia menerima balasan Allah sekiranya beliau berdusta.

7. Sepuluh tahun lampau, ketika Anwar dituduh meliwat 1998, berapa ramai rakyat Malaysia berdoa, solat hajat dan termasuk berdoa di Kaabah agar tunjukkan kebenaran ke atas kes Anwar, hasilnya Anwar tetap tidak boleh menjadi PM, sebaliknya terpaksa merengkok enam tahun di penjara. Tun Mahathir, orang yang dituduh 'konspirator' oleh Anwar kekal sebagai PM, hingga beliau secara sukarela meletakkan jawatan.

8. Apatah lagi kalau semata-mata Anwar mengharapkan pertolongan Gus Dur itu, bekas Presiden Indonesia itupun pernah dituduh mempunyai rekod tidak bersih.

9. Bayangkan apa perasaan rakyat Indonesia, jika Pak Lah, Najib dan Tun M dijemput hadir ke negara itu untuk berkempen PEMILU mana-mana tokoh politik. Jika rakyat Indonesia tidak boleh menerima campurtangan pihak luar, begitulah juga dengan perasaan rakyat Malaysia.

10. Selain Gus Dur ditolak oleh rakyatnya sebagai Presiden Indonesia neliau juga pernah didedahkan mempunyai skandal dengan Aryanti Boru Sitepu, dalam kamar 107, Hotel Harco, Jalan Raden Salleh, Jakarta pada tahun 1996.

11. Foto Gus Dur yang memakai seluar pendek dan Aryanti duduk di atas ribanya dengan memakai pakaian yang agak seksi, telah tersebar luas ke seluruh Indonesia hingga merosakkan imejnya.

12. Itu cerita Gus Dur pada tahun 2000, bagaimana pula cerita Gus Dur pada masa ini, adakah beliau sudah diterima kembali oleh rakyat Indonesia?

Gur Dur turut dijemput dalam Perhimpunan Agung PKR, tahun lepas


Gus Dur bertemu empat mata di kediaman peribadi Anwar, Bukit Segambut. Sesiapa yang pernah dipelawa Anwar masuk ke kediaman barunya itu akan terpesona dengan hiasan dalaman yang sangat antik dan mahal.
13. Gus Dur masih ditolak oleh rakyat Indonesia, tetapi Anwar dan PKR menyambutnya sebagai 'Presiden' di Malaysia. Sekurang-kurang sudah hampir 3 kali Gus Dur dijemput untuk dijadikan ikon PKR, bermula dari Perhimpunan Agung PKR tahun lalu, hingga baru-baru ini, Gus Dur ditolak berkerusi roda untuk mengukuhkan imej Anwar.

Paul Wolfowitz, Anwar dan Gus Dur bertemu di Munich, 2004


14. Bahkan ketika Anwar dirawat di Munich, pada 2004, Paul Wolfowitz, seorang Yahudi neo-konservatif yang ketika itu berjawatan Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika telah mengadakan pertemuan khas antara Anwar dan Gus Dur, di negara Jerman itu.

15. Menurut John Esposito, seorang orientalis Amerika dan juga guru Anwar, telah menamakan Anwar dan Gus Dur sebagai "Islam Moderate" dalam bukunya "Makers of Contemporary Islam" pada tahun 1996. Tidak ada nama lain di ASEAN kecuali mereka berdua sahaja diiktiraf oleh Pengarah Center for Muslim and Christian Understanding, Universiti Georgetown itu.

16. Bahkan stand Gus Dur yang pro-Amerika dicurigai oleh rakyat Indonesia sendiri. Kalau di Malaysia, Anwar menggunakan think tanknya, IKD sebagai pusat perhubungan Anwar-Amerika, di Indonesia pula, Gus Dur menggunakan think-tanknya, "The Wahid Institute", untuk mencapai objektif yang sama.

17. Kalau begini senerionya, patutpun Gus Dur sanggup datang ke Malaysia untuk membersihkan imej Anwar, kerana kedua-duanya berketuakan, seorang Yahudi yang memegang konsep 'regime Change' iaitu Paul Wolfowitz.

18. Kalau Al Gore, hanya berani datang ke Singapura untuk menemui Anwar, Paul Wolfowitz pula mengambil langkah yang lebih bijak iaitu sebagai pemerhati dari tingkap think tank Zionis di Amerika iaitu The American Enterprise Institute (AEI).

catatan ringkas

AIDC
19 Ogos 2008


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Anwar : Antara Pertuduhan Mahkamah dan Permatang Pauh


Anwar : Antara Pertuduhan Mahkamah dan Permatang Pauh


1. Dua perkara serentak mungkin akan berlaku dalam masa yang sama. Antara menghadapi pertuduhan liwat di mahkamah dan bertanding di Parlimen Permatang Pauh. Kesimpulan itu telah dibuat sendiri oleh Anwar dan beliau memilih kedua-duanya.

2. Walaupun tidak perlu, keputusan Wan Azizah meletak jawatan secara tergesa-gesa sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh mengesahkan lagi dilema yang dihadapi Anwar itu. Ramai yang tertanya-tanya, tindakan mengosongkan kerusi parlimen itu, sebagai tindakan terdesak, seolah-olah tiada esok lagi bagimu.

3. Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulkifli Nordin turut mengesahkan bahawa tindakan terburu-buru Anwar itu sebagai langkah terakhir menghadapi iu liwat yang sedang membelenggu diri de facto PKR itu.

4. Tun Dr Mahathir, dalam Buletin Perdana TV3 semalam (3 Ogos) turut mengulas isu ini sebagai usaha mempolitikkan isu peribadi. Dari isu peribadi (liwat), dipolitikkan menjadi isu negara apabila dicampuraduk dengan keputusan tergesa-gesa bertanding pilihanraya. Kata Tun, "Anwar cuba politikkan isu peribadi, apabila beliau ditahan kerana kes liwat, beliau akan kembali menyalahkan kerajaan dengan menuduh sebagai usaha menghalangnya bertanding"

5. Memang dilema Anwar bermula dari awal lagi sejak PRU 12 yang boleh disimpulkan seperti berikut;

i. Apabila Anwar begitu ghairah bercakap soal 30 MP BN akan lompat ke Pakatan Rakyat (PR) PAS melalui Harakahdaily menegur secara halus sikap gelojoh itu. Antara lain ditulis, 'jangan terlalu terburu-buru kerana sikap itulah menyebabkan Anwar kehilangan kerusi PM yang sepatutnya disandang Anwar 10 tahun dulu'

ii. Apabila laporan liwat dibuat bekas pekerjanya, Saiful Bukhari, Anwar secara tergesa-gesa lari berlindung di Kedutaan Turki dengan dakwaan terdapat ancaman bunuh ke atas dirinya. Tindakan Anwar "lari berlindung" itu dilihat sebagai over acting. Setakat hari ini, tindakan melarikan diri berlindung di kedutaan Turki dan 'ancaman bunuh' masih belum terjawab.

iii. Apabila Anwar begitu ghairah bercakap di media antarabangsa, seolah-olah beliaulah ketua PR, Presiden PAS keluarkan kenyataan, Anwar bukan ketua PR. Tiada siapa yang jadi ketua dalam PR, kerana PR adalah pakatan longgar semata-mata untuk hadapi PRU 12

iv. Apabila polis mahu siasat kes itu, Anwar begitu keberatan, hingga dipaksa polis untuk hadir membuat keterangan di IPK. Tetapi dalam masa yang sama, Anwar begitu bersemangat membuat laporan ke BPR menuduh Peguam Negara dan Ketua Polis Negara korup. Tindakan Anwar melaporkan kes 'korup' itu dilihat tindakan tindakan terdesak, sedangkan kes itu sudah berlaku 10 tahun lepas.

v. Apabila bekas pembantu cabar bersumpah mengikut cara Islam, Anwar menolak dengan alasan telah dinasihati oleh ulama luar negara dan dalam masa sama membawa kes itu ke Mahkamah Syariah, membuat pertuduhan qazaf ke atas bekas pembantunya itu.

vi. Apabila Anwar mengetahui siasatan polis hampir selesai, Anwar mendedahkan bukti 'laporan Hospital Pusrawi' mengatakan tiada laporan mengatakan Saiful diliwat. Anwar turut desak kesnya digugurkan.

vii. Apabila Hospital Pusrawi buat kenyataan media menafikan kenyataan Anwar itu, Wan Azizah letak jawatan bagi membolehkan Anwar bertanding dalam pilihan raya kecil, sedangkan sebelum itu Anwar berjanji mahu bertanding di Parlimen Kulim Bandar Baharu.

6. Itulah dilema-dilema yang dihadapi Anwar. Persoalannya, siapakah yang memulakan dilema itu dan kenapa perkara itu boleh berlaku ?

7. Dilema yang paling besar dihadapi Anwar apabila tuduhan liwat ke atasnya tidak mendapat sokongan menyeluruh daripada rakyat, hingga beliau terpaksa buat road show ke seluruh negara buat 'pembelaan diri' di mahkamah rakyat.

8. Sedangkan 10 tahun lalu, tuduhan sebegini akan menyebabkan rakyat bangkit membela Anwar, demonstasi jalanan hampir setiap minggu di ibukota dan jualan akhbar pembangkang terpaksa diulang cetak hingga 5 kali ganda. Tetapi semua itu tidak berlaku pada 2008.

9. Malah cubaan Anwar membawa strategi lama sebagai KONSPIRASI tidak disambut positif oleh rakyat kerana rakyat lebih mengetahui orang yang menuduhnya (Saiful) adalah bekas pembantu Anwar sendiri.

10. Maka tiada pilihan lain, Anwar sering mengulang-ulang dalam ceramahnya bahawa beliau akan ditangkap dalam masa terdekat sebagai memberi arahan kepada polis agar segera menangkapnya. Tetapi hingga ke hari ini cita-citanya untuk ditangkap, belum lagi menjadi kenyataan.

Betul, seperti kata orang tua-tua, apabila bermula dengan langkah kiri, semua yang berlaku akan kelihatan sumbang!

Catatan ringkas 12. 13 tgh

AIDC
4 Ogos 08


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Siapa Dr. Mohamed Osman - konspirasi Anwar?


Siapa Dr. Mohamed Osman - konspirasi Anwar ?


1. Siapa sebenarnya Dr Mohamad Osman, doktor Hospital Pusrawi ? Adakah beliau doktor pakar atau doktor petugas biasa ? Persoalan ini ditanya dahulu dalam pembuktian 'kertas laporan'(?) yang telah dijadikan asas bukti oleh Anwar dan PKR.

2. Apakah 'kertas laporan' Dr Mohamad Osman itu hanya berupa 'nota biasa' atau 'laporan shahih' yang boleh dijadikan pembuktian di mahkamah ?

3. Dr Muzi dalam tulisannya sebelum ini merumuskan, kertas perubatan yang dicatat oleh Dr Mohamad Osman itu jika dibawa ke mana-mana mahkamah seluruh dunia akan dipersoalkan KREDIBILITI, kerana beliau bukan seorang yang pakar di dalam BIDANGnya.

4. Kenapa nama Dr Mohamad Osman hanya wujud di laman MMC, tetapi tidak wujud dalam senarai doktor laman Hospital Pusrawi ?

5. Apakah ini bermaksud Dr Mohamad Osman bukan doktor tetap atau pakar di Pusrawi sehingga namanya tidak disenaraikan dalam laman hospital itu ?

6. Mengikut rekod MMC, Dr Mohamad Osman adalah nama Islam kepada THAN AUNG, berasal dari Myanmar. Apakah beliau mempunyai perkaitan dengan Tian Chua, Ketua Penerangan PKR yang sering mengadakan demonstrasi memperjuangkan 'pro-democracy Aung San Suu Kyi' di Kuala Lumpur ?

7. Siapa yang bocorkan 'laporan perubatan Saiful' itu kepada Raja Petra dan didedahkan kepada umum dalam Malaysia-today ? Bukankah itu 'rekod catatan peribadi' yang dianggap sulit dan menjadi satu kesalahan mendedahkan kepada umum ?

8. Kenapa perlu Dr Mohamad Osman dan keluarga 'lari bersembunyi', sekiranya beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan ?

9. Kenapa pula Dr Mohamad Osman sanggup mempertaruhkan 'nyawanya', keluarganya, dan maruah institusi tempat beliau bekerja (Hospital Pusrawi) semata-mata membocorkan 'laporan pemeriksaan biasa'yang telah dilakukannya ?

10. Sekiranya beliau benar-benar yakin Anwar tidak 'meliwat', kenapa beliau tidak simpan bukti itu dan jadikan bahan bukti untuk mempertahankan Anwar di mahkamah ? Kenapa beliau perlu bocorkan sekarang, sedangkan beliau sendiri syorkan agar Saiful mengadakan pemeriksaan lanjut di HKL ?

11. Apakah beliau juga diugut untuk berkonspirasi dengan Anwar seperti kes bekas penyiasat persendirian Abdul Razak Baginda, P. Balasubramaniam yang telah tarik balik akuan bersumpahnya selepas sehari mengadakan sidang media bersama Anwar ?

12. Kenapakah Anwar begitu bersungguh-sungguh desak kerajaan gugurkan kes liwatnya, sedangkan pendakwaan belum dijalankan lagi ?

13. Kenapakah Anwar 'melahirkan rasa amat lega' dengan adanya 'laporan doktor Pusrawi', sedangkan semua doktor di Malaysia tahu, 'laporan' itu hanyalah 'nota biasa' yang tidak boleh dijadikan bukti di mahkamah ?

14. Kalau benar Anwar tidak bersalah, kenapakah beliau tidak tunjukkan hasil pemeriksaan lanjut HKL yang pastinya menjadi pembuktian utama di mahkamah ?

15. Apakah Anwar benar-benar terdesak untuk membersihkan 'namanya' hingga sanggup 'mencuri' maklumat dan 'mendedahkan' kepada umum, walaupun salah dari segi etika serta merosakkan nama baik sesuatu agensi, bahkan 'laporan itu' bukanlah laporan rasmi Hospital Pusrawi yang boleh dijadikan asas bukti ?

16. Adakah Anwar mahu berperang dengan semua pihak ? Berperang dengan badan polis,kehakiman, mahkamah syariah dan terbaru institusi perubatan semata-mata untuk mempertahankan dirinya ?

17. Kalau Anwar tidak bersalah, kenapa beliau tidak pilih jalan yang lebih mudah iaitu bersumpah dengan nama Allah bahawa beliau bukan peliwat ?

18. Siapa sebenarnya berkonspirasi dalam soal liwat Anwar 2008 ini ? Siapa yang ambil Saiful bekerja di pejabat Anwar ? Siapa yang sewakan kondominium mewah kepada Anwar ? Siapa yang bawa Saiful melawat ke luar negara ?

19. Apakah semua ini titik akhir konspirasi Anwar yang semakin terdedah kepada umum ?

Catatan ringkas

AIDC
30 Julai 08


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Laporan Hospital Pusrawi boleh bunuh kredibiliti Anwar


Laporan Hospital Pusrawi boleh bunuh kredibiliti Anwar


Sumber laporan

1. Sumber yang menerbitkan laporan itu bermula dari Raja Petra Raja Kamaruddin, pemilik laman Malaysia-Today. Kemudian Anwar adakan sidang media mengedar laporan Hospital Pusrawi kepada media untuk mengesahkan dirinya bukan peliwat.

2. Ini akan mengesahkan Raja Petra dan Malaysia-Today merupakan instrumen paling penting sebagai 'lidah Anwar' untuk menyebarkan propanganda di internet serta membela apa-apa isu berkaitan Anwar. Kaitan Anwar dan Raja Petra semakin jelas. Ketika Anwar di penjara- Raja Petra tubuh laman Free Anwar Campaign (FAC) dari tahun 2001-2004 untuk bebaskan Anwar. Ketika Anwar bebas penjara, Raja Petra tubuh Malaysia-Today untuk kempen Anwar jadi PM.

3. Ketika Presiden PAS dan Timbalan Presiden PAS keluarkan kenyataan tidak menyebelahi Anwar tentang isu liwat, Raja Petra dan Malaysia-Today serang pula Presiden serta PAS.

Kandungan laporan Hospital Pusrawi1. Ramai yang pertikai 'bar code' yang menindih nama Saiful seolah-olah terdapat usaha untuk memotong dan tampal semula. Telitikan semula 'bar code' ditampal dengan ayat yang tidak sempurna.

2. Maksud tulisan dalam laporan itu :
*Kependekan F/T bermaksud full time.
*Tenesmus x1/52 bermaksud susah nak berak seminggu. Atau berak tak puas
*pain (di cross kan) not noticed any PR bleed - PR is for pathogenesis related - pathogenesis ialah permulaan jangkitan
*pain in the anus when passing motion (for a week)
*pt (patient) was alleged assaulted by intruding tt (too tight) plane (?) into the anus
* willing to do report

3. Terdapat pertikaian singkatan 'o' . Ada mendakwa 'o'(zero) bermakna tiada dan ada yang mendakwa 'o' bermakna observation (pemerhatian lanjut). 'o' bukan makna zero (tiada) tapi "o" maksudnya observation. Kependekan untuk 'tiada' ialah null, no, neg(ative) atau -/ve

4. Diagnosis: TRO Assault (sodomise). TRO = TO RULE OUT . Dalam 'medical term' TRO bermaksud PERLU PENGESAHAN LANJUT.

5. 'advise to go to the government hospital'-Maksudnya dinasihati untuk mendapat pengesahan lanjut di hospital kerajaan.

6. 'plan to do police report'-Maksudnya bercadang untuk buat laporan polis

7. Ini bermaksud pemeriksaan awal doktor Pusrawi mendapati Saiful mempunyai tanda-tanda diliwat dan mencadangkan supaya Saiful memohon mendapat pemeriksaan di hospital kerajaan dan seterusnya membuat laporan polis.

Laporan Hospital Pusrawi vs Hospital Kuala Lumpur

1. Laporan doktor ke atas pesakit merupakan dokumen sulit peribadi pesakit. Bagaimana Raja Petra boleh dapat dokumen sulit peribadi daripada doktor Hospital Pusrawi ? Bukankah mendedahkan dokumen sulit kepada umum (kecuali diminta di mahkamah) merupakan menyalahi etika perkhidmatan awam atau swasta?

2. Raja Petra hanya menerbitkan laporan sulit di Hospital Pusrawi. Itu merupakan pemeriksaan awal. Kenapa pula Raja Petra tidak dedahkan dokumen sulit di Hospital Kuala Lumpur yang buat kajian lebih terperinci

3. Kalau Raja Petra dakwa laporan Hospital Pusrawi tiada kes liwat, kenapa pula doktor Hospital Pusrawi mencadangkan Saiful buat pemeriksaan lanjut di Hospital Kerajaan?

4. Kalau tiada kes, kenapa pula doktor bersetuju Saiful buat laporan polis ?

5. Dalam pembuktian di mahkamah, adakah laporan Hospital Pusrawi atau laporan Hospital Kerajaan akan dipanggil untuk memberi keterangan ?. Sudah tentu laporan Hospital Kerajaan. Jadi mana salinan laporan Hospital Kerajaan ?

Kenapa laporan Hospital Pusrawi diterbitkan sekarang ?

1. Untuk mengelirukan rakyat Malaysia setelah Anwar enggan bersumpah dan enggan beri ujian DNA.

2. Untuk memastikan polis tidak menyiasat lanjut kerana jika disiasat lanjut akan lebih terdedah bukti sebenar. Anwar curiga pada polis, curiga pada doktor, curiga pada peguam negara sebab itu beliau berusaha gugurkan kes, sebelum dibicarakan di mahkamah. Klik di sini.

3. Anwar sebenarnya takut didakwa di mahkamah kerana beliau mempunyai kes liwat 1998. Sekiranya kes liwat 2008, didakwa di mahkamah, pihak mahkamah akan merujuk terlebih dahulu kes lamanya 1998.

4. Anwar berusaha bermati-matian menggugurkan kes ini sebelum tiba di mahkamah kerana beliau tahu sekiranya kes ini didakwa semua pembuktian akan keluar di mahkamah termasuk laporan Hospital Pusrawi dan Hospital Kerajaan.

5. Anwar mahu memenangi hati rakyat dengan menggunakan kaedah politik dan teknikal seperti tahun 1998.

6. Kalau Anwar benar, kenapa pula Anwar takut bersumpah seperti yang disarankan oleh Mufti Perlis ? Kenapa pula jalan sukar yang bersimpang siur..

7. Bak kata Ibrahim Ali, makin Anwar curiga pada semua (mufti, doktor, hakim, polis), makin terserlah Anwar bersalah. Makin didedahkan semua ini, semakin ramai yang mula mencurigai Anwar.


Catatan ringkas, 3.50 petang

AIDC
29 Julai 08


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Anwar akan di bertanding di Kulim-Bandar Baru?


Anwar akan di bertanding di Parlimen Kulim-Bandar Baru ?

1. SMS dari ADIL NEWS memaklumkan Anwar telah buat pengumuman malam tadi (27 Julai) akan bertanding di Parlimen Kulim-Bandar Baru, Kedah dalam masa terdekat ini.

2. Penyandang sekarang adalah Ahli Parlimen PKR, Zulkifli Nordin, salah seorang peguam peribadi Anwar yang telah menang di parlimen itu dalam PRU 12.

YB Zulkifli Nordin, Ahli Parlimen PKR Kulim-Bandar Bharu


3. Sumber SMS itu menjangkakan Zulkifli Nordin akan mengosongkan kerusi parlimennya dalam jangka masa terdekat untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding di parlimen itu.

4. Tetapi apabila membaca blog Zulkifli Nordin, seorang netter 'alkulimi' said... "Apa ni? pasal apa YB Zul ambik artikel Fudhail masuk dalam blog dia. Ada apa2 ke? Macam ada apa2 saja!. Macam tak berapa setuju nak bagi kerusi kat DSAI saja. Pasai apa?. Minta YB tolong jelaskan. Jgn bagi penyokong keliru dan haru biru."

5. Komen netter itu dibuat apabila Zulkifli Nordin mengambil satu artikel daripada blog Fudhail yang memberi pendapat Anwar tidak patut bertanding di Kulim-Bandar Baharu dan lebih wajar Anwar bertanding di Permatang Pauh.

6. 'Minat' Zulkifli meletakkan 'posting' Fudhail itu ditafsirkan sebagai kecenderungan Zulkifli untuk tidak bersetuju meletak jawatan dan memberi laluan kepada Anwar.

7. Apatah lagi intipati kandungan artikel Fudhail itu terlalu keras kerana membantah hasrat Anwar itu serta mengesa Anwar bertanding di Permatang Pauh, tempat Wan Azizah (isterinya).

8. Secara pesimis blogger itu mendakwa sekiranya Anwar masih berminat bertanding di Kulim-Bandar Baharu akan mengesahkan pendapat umum mengatakan PKR adalah Parti Tiga Beranak (Anwar, isteri dan anak) dan Anwar mengamalkan kronisme.

9. Tanpa disangka-sangka 'posting' itu telah mendapat reaksi positif untuk bersimpati kepada Zulkifli Nordin kerana kebanyakan netter yang berkunjung tidak bersetuju Zulkifli meletak jawatan dan memberi laluan secara mudah kerana keputusan mahkamah tentang kedudukan Zulkifli belum diumumkan lagi.

10. Blogger Penarik Beca sebelum ini menulis sepintas lalu tentang kemelut di parlimen Kulim-Bandar Baharu dengan bertanya, betulkah "sudah wujud ninja turtle di dalam PKR ?

11. Laman kerispusakamelayu.wordpress.com pula menulis Zulkilfli Nordin tidak berpuas hati dengan keputusan Anwar itu dan penulis menjangkakan peguam kes liwat Anwar itu akan bertindak keluar parti.

12. Blogger kerispusakamelayu itu turut bertanyakan adakah benar ahli parlimen PKR yang berjumpa TPM baru-baru ini adalah Zulkifli Nordin ?. Pertanyaan ini sebagai kesimpulan untuk menguatkan hujahnya peguam Anwar itu tidak berpuas hati dan bertindak keluar parti.

13. Mungkin pendapat netter dan penulis di ketiga-tiga blog itu bersifat 'gosip politik' tetapi dalam politik serba kemungkinan, termasuk penyebaran SMS ADIL NEWS menyatakan Anwar sedia bertanding di parlimen Kulim-Bandar Baharu sebagai 'percubaan untuk melihat sokongan rakyat' ?

14. Terdapat juga teori mengatakan Anwar tergesa-gesa bertanding kerana desakan Husam Musa (Naib Presiden PAS) yang meminta Ketua Umum PKR itu bertanding dalam pilihanraya kecil dengan kadar segera.

15. Tetapi semua pendapat itu berupa andaian semata-mata. Anwar lebih tahu apakah maksudnya beliau perlu segera bertanding dan mengarahkan salah seorang ahlinya (Zulkifli) meletak jawatan.

16. Walaupun arahan Ketua Umum itu berbaur 'diktator' dan 'Parti Milik Anak Beranak Sdn Bhd' tetapi Anwar sudah tentu tahu muslihatnya.

17. Sebelum ini, satu petisyen bantahan telah dikemukakan di Mahkamah Tinggi Alor Star menyatakan Zulkifli Nordin hilang kelayakan bertanding kerana tidak mengemukakan penyata kewangan semasa bertanding dalam PRU 11 (2004)

18. Mahkamah Tinggi Alor Star akan mengumumkan keputusan sama ada Zulkli Nordin hilang kelayakan atau tidak pada 19 Ogos ini.


Catatan ringkas 2.11 pagi

AIDC
28 Julai 08


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Anwar arah Raja Petra serang Presiden PAS?


Satu iklan penghinaan yang diletakkan di Malaysia-today. Kenapa Raja Petra mula serang Presiden PAS ? Adalah beliau diarah memulakan serangan-serangan ke atas Presiden PAS itu ? Siapa arahkannya ?

Anwar arah Raja Petra serang Presiden PAS ?

1. Membaca tulisan Faisal Tehrani membayangkan Presiden PAS benar-benar disepit dan disabotaj oleh para 'penghasut'. Mungkinkah ini berkaitan sikap tegas Presiden PAS sebut 'ahli PAS bukan bodoh',PAS bebas berbincang dengan mana-mana parti tanpa perlu dikontrol parti lain dan dengan tegas, Presiden PAS sebut Pakatan Rakyat bukan berketuakan Anwar ?

2. Membaca tulisan keras Setiausaha Akhbar Presiden PAS, Roslan Shahir (Roslan SMS) lebih nampak hujung pangkalnya bahawa Raja Petra mewakili Malaysia-today sedang menyerang peribadi Presiden PAS.

3. Keras betul serangan-serangan Raja Petra melabel Presiden PAS dengan bahasa kesat dan tulisan lucah. Adakah ini mentaliti sebenar pendokong IFC (Raja Petra) hentam kromo dan mencabar agama apabila kehendaknya tidak tercapai.

4. Apa sudah jadi dengan Raja Petra ? Kenapa beliau benar-benar marah kepada Presiden PAS ? Apa yang telah Presiden PAS telah sentuh peribadinya? Atau Raja Petra mahu bikin 'hero' lagi, semua orang salah, Najib salah, Haji Hadi salah, Pak Lah salah... Yang tak pernah salah adalah dua makhluk iaitu dirinya sendiri dan Anwar.Ini tak masuk akal, kerana sudah diresapi sikap ego dan taajub kepada diri sendiri.

5. Kalau begitu maksudnya Raja Petra tidak memahami erti "demokrasi" yang diperjuangkan ketuanya (Anwar). Mana ertinya demokrasi, semua orang mesti patuh hanya kepada pendapat mereka berdua. Orang lain semua salah, mereka berdua sahaja betul, demokrasi ke tu ?

6. Raja Petra bukanlah muslim baik. Pernah diceritakan daripada kawan-kawan lamanya, beliau 'kaki minum'.Malah peribadinya banyak menimbulkan keraguan.

7. Persoalannya siapa di belakang Raja Petra dan Malaysia-today ? Kenapa tidak pernah marah kepada Anwar ?. Adalah beliau dan Anwar satu aliran ?

Satu lagi 'kempen melampau', Raja Petra yang disiarkan di Malaysia-today, seperti yang ditulis oleh Roslan SMS.


8. Perlu dicatat, laman Malaysia-today ditubuhkan menjelang pembebasan Anwar pada 2004. Sebelum ini, Raja Petra menjadi 'tulang belakang siber' kepada Anwar dalam laman hard core bela Anwar, FREE ANWAR CAMPAIGN (FAC) dari 2001-2004.

9. Malah penaja Raja Petra dan Malaysia-today adalah penaja yang sama membiaya Anwar di Malaysia iaitu sebuah Yayasan Jerman yang berpengkalan di Bangkok, iaitu Friedrich Naumann Foundation (FNF).

10. Baca pula blog Zulkifli Noordin, seolah-olah, peguam peribadi Anwar itu, tidak mahu melepaskan kerusi Parlimen P18 - Kulim Bandar Baharu (Kedah), kepada Anwar walaupun didapati beliau tidak sah.Mungkinkah peguam Anwar tidak sampai hati meluahkan sendiri, lalu berdasarkan komen pihak lain (komen blogger Fudzail? ).

11. Baca lanjut lagi, lontaran pemikiran Mohd Sayuti Omar (MSO) dakwa seorang Ahli Parlimen PKR Berjumpa Najib baru-baru ini. Ini sudah terbalik kot, Anwar dakwa sudah ada dalam tangan 30 MP BN yang akan sokongnya, tetapi seorang MP PKR pula akan seberang parti ?

12. Jadi inikah yang dimaksudkan Faisal Tehrani, bahawa Presiden PAS dihasut dari dalam (?) dan dari pihak luar ?. Tetapi barangkali Raja Petra sudah tahu bahawa ketuanya juga tersepit, sebab itu beliau melompat seperti 'beruk kena cucuk punggung'?


Catatan ringkas

AIDC
26 Julai 2008


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Anwar model Islam Amerika Asia Tenggara


Anwar model Islam Amerika Asia Tenggara


Wawancara ini antara Julia Kirby, Pembantu Penyelidik, Pew Forum on Religion & Public Life , Amerika dengan Anwar Ibrahim, pensyarah pelawat di Georgetown University's School of Foreign Service semasa Sidang Meja Bulat Islam Di Asia Tenggara yang ditaja oleh the Council on Foreign Relations (CFR)pada Jumaat, 7 April 2006, di Washington, D.C.

Dalam wawancara ini, Anwar telah bercakap mengenai dunia Islam dan keganasan. Beliau bersetuju keganasan berpunca daripada dunia Islam yang kekurangan demokrasi. Menurutnya, apabila tiada demokrasi maka jurang dunia Islam dan barat semakin jauh. Oleh itu usaha-usaha menyebarkan demokrasi perlu dipergiatkan agar jurang dunia Islam dan barat dapat dirapatkan.

Beliau mengakui bahawa Turki dan Indonesia adalah sekutu Amerika yang boleh berperanan untuk membendung pihak Islam yang dianggap pelampau. Beliau menyokong langkah Erdogan menemui Hamas supaya Hamas lebih bertolenrasi dan menerima Amerika sebagai rakan kongsi. Beliau percaya melalui proses rundingan dengan pihak-pihak Islam yang dianggap pelampau sahaja jalan penyelesaian untuk meredakan keadaan. Anihnya beliau tidak pernah mempersalahkan kekejaman Israel tetapi lebih menekankan rundingan dengan pihak Hamas.

Beliau juga menyentuh mengenai kebebasan agama dan pluralisme di Malaysia. Beliau bersetuju perbahasan antara agama perlu diberi ruang yang lebih terbuka, kerana Malaysia adalah masyarakat majmuk. Dalam kes hubungan sejenis atau perkahwinan sejenis, walaupun pada dasarnya masyarakat menentang, tetapi hak kebebasan perlu diberikan kepada setiap individu. Beliau tidak bersetuju, hukuman kasar dikenakan ke atas mereka kerana bercanggah dengan prinsip hak asasi.

Dalam kes Moorty, beliau bertegas, mengatakan kerajaan Malaysia telah bertindak silap kerana mengenepikan hak keluarga Moorty semata-mata untuk menjaga hati majoriti umat Islam di Malaysia. Menurutnya, sepatutnya kes Moorty dibicarakan di mahkamah sivil dan bukannya mahkamah syariah yang sudah tentu akan berat sebelah.

Apabila membaca keseluruhan wawancara Anwar ini, terasa beliau seolah-olah menjadi wakil Amerika yang bercakap mengikut kaca mata pihak barat dan bukannya mewakili kepentingan umat Islam.

Berikut merupakan transkrit wawancara yang telah diterjemahkan :

Soalan : Anda telah mengatakan bahawa anda telah menghabiskan masa selama 6 tahun menimbang kembali keretakan di antara dunia Islam dan Barat. Bagaimana anda menerangkan keretakan ini apabila anda dipenjarakan pada 1998 dan bagaimana anda menggambarkan keadaan tersebut sekarang? Sekiranya hubungan di antara Islam dan Barat berubah, adakah anda akan mengatakan bahawa perubahan tersebut adalah kecil atau adakah perkara asas hubungan itu telah berubah?

Apabila kita melihat kembali semenjak 1998, adalah sesuatu yang jelas bahawa situasi tersebut menjadi semakin buruk. Sesetengahnya disebabkan oleh sifat berat sebelah dasar luar negara AS terhadap konflik Arab-Israel dan, sudah tentu, pencerobohan dan penjajahan Iraq yang diketuai oleh AS.

Tetapi kita mesti menyedari bahawa pemimpin kuku besi dan diktator (Saddam Hussein ?) dalam dunia Islam mengeksploitasi situasi ini.

Saya kerap kali mengungkap satu contoh yang menarik di mana dalam negara-negara yang tidak membenarkan demokrasi, demonstrasi- demonstrasi terhadap Amerika Syarikat digalakkan dan dalan negara yang media tidak bebas untuk mengkritik dasar melampau kerajaan mereka sendiri, media digalakkan untuk mengkritik sikap melampau Amerika.

Satu contoh adalah Abu Gharib. Kita ada hak untuk mengkritik kuasa tentera Amerika yang terlibat dalam skandal penderaan banduan. Tetapi ini tidak terkecuali dengan kritikan kita terhadap sikap melampau kita.

Di Malaysia, saya diserang bukan oleh rakyat Amerika di Iraq ; Saya diserang dalam siasatan polis di Kuala Lumpur. Layanan teruk yang saya terima adalah kecil dibandingkan dengan beribu orang lagi yang yang dipenjarakan disebabkan oleh perkara biasa.

Jadi, saya mesti mengatakan bahawa Muslim juga digalakkan untuk menyatakan pandangan terhadap perkara ini sebagai satu isu moral yang secara terus menerus berlaku dan bukannya perlu dipinggirkan atau dipesongkan daripada ketidakadilan masyarakat mereka sendiri.

Soalan : Sebaik sahaja selepas peristiwa 9/11, anda menulis esei di penjara, "Who Hijacked Islam?" (Siapa yang merampas Islam?) mengkritik tindak balas Muslim terhadap serangan ke atas World Trade Center dan Pentagon. Apakah punca kekurangan tindak balas Muslim di dalam esei tersebut?

Saya nyatakan dalam artikel itu bahawa seseorang boleh memahami perasaan yang mendalam terhadap dasar luar AS terhadap dunia Islam, termasuk kesedihan Muslim terhadap nasib rakyat Palestin berhadapan dengan Israel, tetapi kesedihan ini bukan satu alasan untuk merasionalkan tindakan keganasan (muslim serang WTC ?)yang kejam.

Dalam pemahaman saya terhadap Islam dan kepentingan masyarakat Muslim, Muslim mesti jelas merujuk kepada kedudukan mereka menentang penjahat dan keganasan . Seperti yang kita semua tahu, keganasan hanya akan mencetuskan kekejaman, dan merasionalkan keganasan hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Soalan : Anda mempertahankan bahawa pendemokrasian adalah kunci untuk menamatkan sikap pelampau agama dan keganasan. Dalam satu ucapan pada April 2005 di Asia Society, anda menyatakan dengan terperinci bahawa “melambat-lambatkan kebebasan dan demokrasi hanya akan membantu menghasilkan lagi pengganas.” Pada pandangan anda, bagaimana demokrasi akan meneutralkan keganasan pelampau agama dan sikap militan? Dan, seperti yang ditanyakan oleh golongan jahat, mengapa kita tidak melihat pengaruh kesederhanaan ini di tempat-tempat seperti Iraq, dimana beberapa siri kejayaan pilihanraya yang demokratik telah mengambil tempat?

Apabila kita merujuk kepada demokrasi, kita bercakap mengenai institusi masyarakat awam dan pentadbiran. Apabila kita bercakap mengenai kebebasan, kita bercakap mengenai kesemua yang berkaitan dengan perkara saling melengkapi- media yang bebas, sistem kehakiman yang bebas, pihak pembangkang yang boleh mendapatkan kejayaan, dan prosedur pilihanraya yang telus-yang membenarkan kepada debat terbuka dan perbincangan.

Dalam demokrasi, orang ramai tidak akan takut dengan tindakan balas pemerintah mengeluarkan arahan bahawa sesetengah isu tidak boleh dipersoalkan. Arahan yang melampau ini akan berhadapan dengan bantahan dan tindakan ganas yang kejam daripada masyarakat awam, dan mereka yang meminta perubahan dan rasa lebih bertanggungjawab tidak akan dipaksa berdiam diri, melarikan diri daripada ditahan dan ditindas, dan terdorong ke arah kedudukan ganas.

Regim yang mengamalkan fahaman dogma (kepercayaan yang dianggap benar dan diterima oleh orang ramai tanpa sebarang pertikaian) tidak dapat bertahan apabila rakyat diperkukuhkan dengan maklumat dan dilindungi oleh jaminan perlembagaan dalam kebebasan bersuara.

Soalan : Jadi lebih dari pilihanraya.

Sudah tentu. Kita bercakap lebih daripada pilihanraya, walaupun ketelusan dan pilihanraya yang bebas adalah penting.

Sebagai contoh di Iran, adalah menggalakkan bahawa pilihanraya secara meluas diterima kerana bebas dan adil. Bagaimana pula, ketika keganasan, berang dan marah telah menghuru-harakan negara.

Rakyat Iraq mengambil berat untuk meneruskan hidup, melibatkan mata pencarian mereka. Oleh yang demikian, keputusan pilihanraya menggambarkan haluan mazhab dan puak bahawa rakyat mengalah kerana keselamatan.

Apabila kita membandingkan keperluan untuk mewujudkan sistem politik yang sah dengan kehadiran tentera Amerika dan penglibatan pegawai Amerika dalam setiap langkah untuk mewujudkan kerajaan Iraq, hanya pilihanraya tidak dapat memenuhi aspirasi demokratik rakyat.

Kita memerlukan suara yang bebas dan sah, mereka ini dapat mengutarakan isu-isu, dan juga berkeupayaan untuk bercakap mengenai idea demokratik sejagat, tentang idea Jefferson, tentang syarahan Tocqueville.

Sekarang, ianya merupakan satu cabaran yang besar kerana situasi sangat berbahaya.


Soalan : Jadi, apa yang anda katakan dalam situasi seperti pilihanraya Palestin yang terbaru, pilihanraya yang demokratik telah membawa kepada sebuah kerajaan pelampau kononnya ke tampuk kuasa?

Saya percaya bahawa sekiranya institusi kerajaan berada teguh di tempatnya, satu kemenangan oleh kononnya parti Islam atau parti pelampau tidak akan memberikan kuasa kepada kerajaan kebebasan untuk menggantung perlembagaan atau menggantung writ habeas corpus, kerana terdapat jaminan - jaminan perlembagaan melalui dan perlindungan ke atas institusi tersebut melalui media dan badan kehakiman yang bebas.

Sudah tentu, dalam situasi seperti ini, keseluruhan konteks ini mesti dipertimbangkan – ancaman serangan terhadap keselamatan, kegagalan PLO dan Fatah, rasuah yang menular dan salah tadbir Pihak Berkuasa Palestin.

Tetapi memandangkan ada yang komited kepada demokrasi, saya ingin menyatakan bahawa sekiranya anda membenarkan sebuah parti untuk bertanding, dan mereka akur kepada peraturan pilihanraya, anda tidak boleh melakukan sesuatu yang menyalahi keputusan pengundi.

Adakah saya bersetuju dengan pendirian Hamas dalam banyak isu terutamanya impian-impian yang tercatat di dalam dasar mereka? Sudah tentu, tidak.

Tetapi saya harus menghormati hak mereka memandangkan mereka telah dipilih secara demokratik, dan saya percaya bahawa melibatkan diri dengan mereka dan meyakinkan mereka untuk bersederhana dengan pendirian mereka-khususnya dalam mengkaji semula dasar mereka-merupakan satu langkah yang wajar.

Kita tidak boleh terus meminggirkan mereka dengan mengabaikan kedudukan mereka, menganggu mereka dan meletakkan keadaan yang mustahil ke atas mereka. Kenapa mengabaikan keperitan dan kesusahan mereka yang mereka hidup di dalam miskin hina, benar-benar diabaikan selepas berdekad-dekad hidup di dalam kemelaratan?

Banyak bahagian di dalam wilayah yang diduduki Palestin dan tanah rakyat Palestin secara ekonominya lebih teruk dari Sahara Afrika.

Adalah perlu untuk mengadakan hubungan dengan Hamas, untuk meyakinkan mereka mengkaji semula dasar mereka, tetapi Israel juga perlu dipujuk untuk memberikan pandangan mengenai penglibatan mereka dengan Palestin bukan di dengan tindakan satu pihak, tetapi dengan rasa hormat yang sepatutnya untuk kehidupan rakyat Palestin.

Strategi ini sangat penting bukan sahaja untuk keselamatan Palestin dan Israel, tetapi juga untuk keselamatan keseluruhan wilayah dan juga keseluruhan dunia Islam.

Soalan : Anda juga telah mencadangkan bahawa Amerika perlu memainkan peranan yang penting dalam pendemokrasian dunia Islam. Pada masa yang sama, anda mempersoalkan bahawa dunia Islam sendiri perlu mengetuai perubahan daripada autokrasi kepada demokrasi. Apakah peranan untuk AS membantu dan menggalakkan perubahan politik dalam dunia Islam?

Adalah penting bahawa negara Islam mengadakan perubahan politik dan kita lebih mahu untuk menyaksikan kejayaan sekiranya perubahan ini diberikan perhatian oleh penduduk negara itu sendiri dan merupakan usaha yang datang dari dalam negara.

Saya seringkali menyebut dengan mengambil contoh Indonesia- sebuah negara yang telah berjaya mengadakan perubahan dan demokrasi tanpa kehadiran satu pun pasukan tentera dari negara luar.

Apakah peranan yang boleh dimainkan oleh dasar AS dalam situasi ini?

Masih terdapat banyak jalan untuk menyokong dan mengalakkan proses tanpa dilihat sebagai satu kuasa empayar. Selain dari tentera, AS boleh memberikan sumber-sumber.

Selain dari menggertak, AS boleh menyokong pengukuhan institusi- institusi yang akan membawa kepada pentadbiran yang lebih baik. Ia boleh menggalakkan media yang lebih bebas, dan penglibatannya dengan negara-negara mesti menyertakan bersama strategi yang akan menghapuskan rasuah dan menggalakkan ketelusan yang lebih baik, sebagai contoh dengan membantu dan melatih sistem kehakiman dalam usaha untuk membersihkan integriti dan kebebasannya.

Ada pihak yang perlu bekerja untuk memperkukuhkan masyarakat awam, bukan dengan tindakan yang kasar dengan megharapkan sokongan tanpa syarat daripada keseluruhan agenda yang pro-AS, tetapi lebih kepada tindakan berbeza yang sangat halus akan memberikan ruang kepada perbezaan pendapat yang berlarutan selagi nilai demokratik yang dihormati.

Pada fikiran saya, kesemua isu ini adalah lebih bermakna dan berkesan di dalam menjamin kejayaan eksperimen demokratik.

Soalan : Itulah yang anda cadangkan dalam pembentangan anda pada hari ini, bahawa negara seperti Indonesia, Turki dan India benar-benar perlu mengetuai dalam menggalakkan perubahan di dalam dunia Islam lebih daripada AS, lebih dapat diterima kerana datang daripada mereka sendiri

Tepat. Ini bermaksud bahawa apabila kita mahu menggalakkan kebebasan, demokrasi dan keadilan dalam dunia Islam dan dunia yang membangun, negara- negara seperti Indonesia dan Turki perlu mengetuai.

Tambahan pula, mereka mesti diberikan kebebasan. Ianya sesuatu yang tidak munasabah untuk mencadangkan bahawa sebuah kerajaan yang bebas, dipilih secara demokratik mesti dilihat mengambil dasar sepanjang masa dengan Amerika Syarikat.

Walaupun sesetengah pihak di Washington tidak kurang, pada fikiran saya, ini tidak dapat dipertahankan. Tetapi tiada kompromi di dalam isu asas, termasuk kebebasan media, peraturan berkaitan undang-undang, wakil kerajaan dan mewujudkan institusi masyarakat awam.

Sebagai contoh, keputusan Perdana Menteri, Erdogan [Turki] untuk bertemu Hamas adalah satu peristiwa penting, tetapi di AS ianya dilihat sebagai satu jenayah yang besar. Jenayah apa? Biarkan mereka bertemu dan berbincang dengan Hamas. Adakah kita tahu apakah yang berlaku dalam mesyuarat- mesyuarat tersebut?

Hakikatnya, Perdana Menteri Erdogan telah memberikan penerangan ringkas kepada saya tentang apa yang berlaku, dan pada fikiran saya beliau seorang yang berani dan bijak untuk mengambil peluang untuk menunjukkan kepada Hamas bahawa beliau menghormati keputusan rakyat Palestin, dan bahawa beliau bersedia untuk bekerja dengan mereka.

Tetapi ianya juga penting untuk meyakinkan Hamas, “Kami mahu anda menjadi peneraju dalam masyarakat antarabangsa, yang bermaksud bahawa terdapat sesetengah bahagian dalam dasar berpunca dari masa kemarahan, yang mesti dirasionalkan.”

Penglibatan bersama Turki memberikan satu peluang untuk menyampaikan kepada Hamas keperluan untuk bersederhana dalam kedudukan mereka, dan sebagai sekutu kepada AS, Turki secara sah boleh memaklumkan kepada Hamas bahawa, “Ya, kami akan mampu untuk bekerja bersama Amerika Syarikat untuk mencari persefahaman.”

Saya rasa apa yang dibuat oleh Erdogan patut dipuji, tetapi beliau telah dikutuk keras atas isu ini. Pada pandangan saya, merupakan satu sumbangan yang besar, bukan sahaja di dalam kepentingan Turki, tetapi juga dalam kepentingan konflik Arab-Israel dan dasar luar negara AS.

Soalan : Setakat ini, anda telah membincangkan tentang apakah peranan yang perlu dimainkan oleh AS dalam menumpukan perhatian di dalam perselisihan di antara Barat dan Islam. Apakah peranan, boleh dimainkan oleh Muslim AS dalam menumpukan perhatian terhadap perselisihan ini? Adakah sebarang perincian yang anda fikir mereka boleh membantu?

Ini adalah satu isu yang sensitif kerana Muslim di Amerika Syarikat telah dikenali sebagai satu ancaman dan mereka dilihat sebagai agen asing. Saya percaya mereka perlu diberikan kebebasan untuk meluahkan pandangan mereka secara terbuka, sama ada anda setuju atau tidak.

Dalam demokrasi, kita boleh memberikan harapan yang tidak kurang daripada apa yang diharapkan. Saya fikir anda akan bertemu, ada di antara mereka yang boleh dipercayai dan mempunyai suara yang adil, mereka ini boleh membantu menghubungkan jurang yang luas diantara Islam dan Barat.

Masyarakat Islam di Amerika Syarikat, dibandingkan dengan masyarakat minoriti lain di AS dan dibandingkan dengan umat Islam di seluruh dunia sebenarnya adalah luar biasa.

Pendidikan dan tahap pendapatan di antara Muslim Amerika secara umumnya lebih tinggi. Saya fikir mereka boleh menjadi sekutu secara semulajadi, tetapi rasa tidak percaya umat Islam akan membawa kepada persengketaan di antara mereka dan masyarakat Amerika yang ramai.

Saya tahu organisasi yang telah diganggu, dan masyarakat bimbang bahawa mereka dilabelkan sebagai satu ancaman secara ringkasnya disebabkan oleh kepercayaan agama dan latar belakang budaya mereka.

Kerajaan boleh memainkan peranan dalam membina kepercayaan dengan masyarakat. Saya telah menyebut organisasi-organisasi, seperti USAID, the National Endowment for Democracy(NED), the International Republican Institute(IRI), the National Democratic Institute(NDI), the Peace Corps dan kumpulan pemikir yang lain yang mengambil pendekatan lebih liberal, memberikan pandangan tanpa menimbulkan rasa curiga terhadap perkara asas.

Anda lihat, selalu terdapat kesukaran ini bahawa satu insiden sahaja mampu memusnahkan keseluruhan perjanjian kita, dan ini benar-benar satu kesukaran untuk kami menerima.

Soalan : Anda telah memberi beberapa penunjuk yang menarik mengenai jenis demokrasi yang anda fikir perlu diwujudkan dalam dunia Islam. Dalam buku anda pada 1996, The Asian Renaissance, anda menulis bahawa, “ Masyarakat Asia akan bertemu dengan tarikan terhadap kata-kata nasihat Bapa Pembentukan Amerika dalam menyatukan faham masyarakat republikan dengan warisan agama Puritan. Agama telah menjadi sumber kekuatan yang hebat kepada masyarakat Asia dan akan terus menjadi benteng menentang kerosakan moral dan sosial".Apakah aplikasi dari model Amerika yang anda cadangkan, menyatukan republikanisma dengan agama, seperti yang dilihat dalam dunia Islam?

Saya telah membuat perbezaan di antara kesedaran yang merujuk kepada kesedaran moral atau pendidikan dan pengalaman Amerika, tiada corak pertentangan yang jelas terhadap agama dan amalan agama.

Ini telah dinyatakan secara jelas dalam Demokrasi Tocqueville di Amerika, beliau mempunyai pemikiran yang tajam dalam memahami tarikan keagamaan rakyat Amerika dan kemampuan untuk membuat satu arahan politik yang tidak menyukarkan kemahuan agama ke atas rakyat.

Perbahasan ini sedang berlaku dan kita lihat ianya muncul semula dalam isu Darwin dan pengajaran Creationism di sekolah awam. Saya jangka isu-isu ini juga telah tertanam dalam dunia Islam dan kita perlu mencari jalan yang membina untuk menyatakan kepada mereka yang mana konsisten dengan komitmen kita terhadap prinsip demokrasi.

Tetapi sekarang, ketika berlangsung satu perdebatan di Kuala Lumpur bahawa kita mesti mengajar mengenai Darwin di sekolah, ianya akan dilihat sebagai satu tindakan jenayah dan akan ditekan.

Soalan : Sama seperti di Amerika Syarikat, betul?

Kita perlu membenarkan perkara ini, dan kita perlu jangka bahawa dalam sebuah demokrasi, isu-isu berkaitan kepercayaan akan didebatkan.

Sama seperti Amerika, nilai etika yang diambil dari agama adalah satu aspek dasar awam.

Perkahwinan sama jantina secara umumnya tidak digalakkan dan saya pasti ianya akan kekal sebagai satu isu yang kontroversi yang akan mengundang perbalahan. Tetapi anda mesti memberikan kebebasan kepada orang ramai untuk memilih.

Anda akan bertemu dengan majoriti besar yang menentang perkara tersebut, tetapi anda mesti benarkan mereka untuk memilih. Kita perlu membenarkan demokrasi untuk muncul tanpa hukuman kasar undang-undang dan institusi.

Memang selalu ada, mereka yang cenderung untuk menjadi lebih toleran dan liberal, dan sistem mesti mampu untuk mengendalikan pandangan tersebut tanpa mengambil jalan keluar yang akan membawa kepada penindasan dan penapisan. Ini adalah realiti dalam era hidup kita sekarang.

Saya selalu memberitahu anak-anak saya bagaimana saya memberikan respons kepada ibu bapa saya - apa sahaja yang mereka katakan adalah peraturan. Anak saya, dalam sudut yang berbeza, mempersoalkan.

Soalan : demokrasi..

Adalah sesuatu yang normal untuk takut bahawa sekali kebebasan diberikan, kemudian pandangan anda tidak akan lagi dibawa. Ini adalah satu ramalan yang muncul yang mana demokrasi mesti hadapi. Mereka perlu memegang kepada kebarangkalian untuk mencapai kata sepakat.

Soalan : Kembali kepada kes Moorthy. Kontroversi terbaru yang menyelubungi pengkebumian Moorthy, seorang Hindu dan juga ahli pasukan Malaysia yang pertama mendaki Gunung Everest, menonjolkan perdebatan dalam masyarakat Malaysia mengenai peranan undang-undang Islam di dalam kerajaan. Apakah peranan agama yang anda lihat dalam masyarakat di Malaysia? Apakah norma demokratik, maksudnya seperti kebebasan beragama dan kebebasan bersuara dalam konteks ini?

Saya bersetuju bahawa terdapat peranan untuk agama dalam masyarakat, dan masyarakat perlu diberikan peluang untuk mengamalkan amalan agama mereka. Suasana dapat diwujudkan untuk menggalakkan toleransi dalam isu yang berkaitan dengan kepercayaan, spiritual dan nilai moral, dan saya tidak melihat perkara ini berada dalam keadaan yang sudah diatur selari atau dalam percanggahan pandangan kita terhadap pentadbiran, demokrasi dan kebebasan.

Tetapi dalam kes spesifik lelaki Hindu ini, Moorthy, kerajaan mendakwa bahawa dia bertukar agama kepada Islam sebelum meninggal, dan oleh yang demikian mengebumikannya mengikut upacara islam melalui Mahkamah Syariah.

Isteri Moorthy mencabar pemerintah dan mengatakan bahawa dia mempunyai bukti yang tidak dapat dipertikaikan bahawa dia (Moorthy) tidak pernah menukar agama. Undang-undang, bagaimanapun, menentukan bahawa kes yang melibatkan seorang Muslim perlu dirujuk ke Mahkamah Syariah.

Pada kepercayaan saya, rayuan isterinya perlu didengar di Mahkamah Sivil. Tidak kira apa pun, Mahkamah Syariah, dilihat sebagai berat sebelah.

Ini adalah rasa percaya peribadi saya bahawa perkara ini berada dalam hak isteri Moorthy untuk merujuk kes ini ke Mahkamah Sivil. Insiden ini menonjolkan kegagalan Kerajaan Malaysia dan menunjukkan kepura-puraan mereka propaganda mereka mengenai Islam yang sederhana. Mereka dengan jelas melepaskan tanggungjawab mereka dengan menafikan hak penganut Hindu untuk didengar di Mahkamah Sivil.

Saya telah berunding dengan cendekiawan Islam, pemimpin agama dan organisasi dan saya percaya terdapat satu cara yang adil untuk menyelesaikan masalah seperti ini. Kita tidak mempersoalkan hak seorang Muslim untuk dirujuk ke Mahkamah Syariah. Tetapi kita mesti jamin hak bukan Muslim untuk kes mereka didengar di arena yang tidak berat sebelah dengan meminda perlembagaan. Dan, malangnya, ini tidak dilakukan.

Ini adalah salah satu contoh yang menunjukkan bahawa, walaupun sesetengah peruntukan dalam perlembagaan agak jelas dan mempunyai sokongan ahli politik,
Masih terdapat banyak yang melibatkan perkara yang tidak toleran.

Isu seperti Moorthy telah menyebabkan rasa marah dan benci yang buruk, dan juga ketegangan di antara bukan Muslim, dan Hindu secara khususnya. Kepimpinan mesti mengendalikan situasi ini dengan lebih lembut. Saya telah berbincang perkara ini dengan Muslim, termasuk mereka yang kononnya merupakan kumpulan pelampau; tiada siapa yang mempersoalkan hak bukan Muslim untuk dirujuk ke Mahkamah Sivil.

Jadi, kenapa Malaysia menunggu? Kenapa kerajaan menafikan hak asas penganut Hindu?

Soalan : Banyak dalam tulisan anda , anda membincangkan tentang masa depan Islam di Asia Tenggara. Apakah peranan yang dimainkan oleh pembangunan di negara anda sendiri, Malaysia, dalam masa depan Islam sebagai satu di Asia Tenggara? Anda telah banyak kali merujuk kepada pengalaman Indonesia menjadi sebuah model untuk Asia Tenggara dan dunia Islam sebagai satu.

Indonesia dan Turki, seperti yang saya sebutkan, merupakan satu contoh yang menarik, kerana perubahan di kedua-dua tempat ini adalah luar biasa. Tetapi kedua-duanya mewakili budaya Muslim yang besar.

Malaysia agak unik dari segi mempunyai pelbagai budaya, bangsa-secara semulajadinya adalah bercampur. Saya membesar dalam kawasan Pulau Pinang, yang lebih mempunyai pelbagai bangsa dan agama dari kawasan-kawasan lain.

Majoriti jiran saya adalah bukan Islam, dan mereka merupakan pakcik dan makcik kepada kami, yang merupakan ganjil kepada sesetengah rakan saya. Kemudian, mereka bertanya kepada saya kenapa terlalu ramai pakcik Hindu dan China. Tetapi pengalaman itu membentuk pengetahuan kami terhadap toleransi dan pluralisma.

Malaysia kaya dengan warisan yang mengandungi pelbagai bangsa, masyarakat yang pelbagai dan pada masa yang sama telah menjadi toleran, walaupun terdapat tragedi dalam rusuhan kaum yang lepas. Kami kekal menunjukkan pembangunan ekonomi selama berdekad-dekad. Dibandingkan dengan kebanyakan negara Islam, Malaysia adalah satu kejayaan.

Kebimbangan saya adalah kami tidak bergerak ke hadapan; kami tidak matang secara budayanya. Kami tidak bersedia untuk mengubah falsafah politik dan dasar ekonomi. Sebagai contoh, lihat pada kebebasan media; kami antara yang terbawah di dunia. Lihat pada rasuah; ianya tidak diumumkan. Dan rasuah boleh menjadi penyakit dan barah.

Satu dasar ekonomi baru dan usaha-usaha untuk menolong Melayu diperlukan. Berbilion ringgit telah dihabiskan oleh pegawai yang korup untuk memperbaiki hidup mereka, anak-anak mereka dan kerjaya mereka. Dan itu adalah sebab mengapa berlakunya tentangan untuk mengubah kerajaan.

Sekiranya penentangan terhadap perubahan ini berterusan, kita akan hilang persaingan, dan kita tidak akan menarik pelabur luar dibandingkan dengan jiran-jiran yang aktif seperti China dan India.

Ini adalah kebimbangan saya, dan saya fikir saya terhutang budi kepada ramai rakan Malaysia saya yang lain yang telah menderita kerana dipenjarakan, serangan polis dan dipinggirkan daripada kerja mereka untuk terus memperjuangkan perubahan di Malaysia.

Nota : AIDC menterjemah artikel asal wawancara bertajuk " Islam in Southeast Asia"


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Bagaimana IRI bantu Anwar Ibrahim jadi PM, 16 September?

Bagaimana IRI bantu Anwar Ibrahim jadi PM, 16 September?

Keterangan foto - Panelists, current and former members of NED’s Board of Directors, as well as representatives of NED’s core institutes and the Library of Congress pose for an official picture marking the donation of its founding papers by NED to the Library. L to R: Panelist Anwar Ibrahim, former NED Vice Chairman Tom Donahue, NED board member Judy Shelton, former NED Chairman and US Senator Bill Brock, IRI President Lorne Craner, panelist Zainab Bangura, NED Treasurer Robert Miller, NED Secretary and panelist Jean Bethke Elshtain, Solidarity Center Executive Director Ellie Larson, John Earl Haynes of the Library of Congress Manuscript Division, NED President Carl Gershman, NED board member Howard Wolpe, Former Senate Majority Leader and NDI board member Tom Daschle, US Representative and NED board member Gregory Meeks, NDI President Ken Wollack, CIPE Executive Director John Sullivan, US Representative and former NED board member Donald Payne.


Sumber foto klik di sini

Foto di atas adalah keluarga besar NED yang termasuk di dalamnya adalah tiga cabang lain iaitu IRI, NDI dan CIPE. Anwar termasuk salah seorang daripadanya yang dilantik menjadi perunding/ panel. Hanya Anwar dan Zainab Bangura (?), beragama Islam, sedangkan majoriti yang lain adalah Nasrani dan Yahudi yang menjadi pemain utama belakang tabir kerajaan Amerika berkaitan dengan dasar luar negara.

Sila klik pada foto untuk besarkan imej. Kertas Penamaan calon yang ditulis oleh Anwar semasa penamaan calon di Permatang Pauh baru-baru ini. Di dalam kolum pekerjaan, beliau menulis, pekerjaannya sebagai "PERUNDING". Apakah maksud "Perunding"? Adakah bermaksud "Perunding" / Panelist NED, instrumen Amerika Syarikat ? Atau "Perunding", CFR (Council on Foreign Relations), juga instrumen penting dasar luar negara Amerika Syarikat? . Tetapi dalam writ saman Anwar kepada Chandra Muzaffar, beliau menulis jawatannya sebagai 'Visiting Diplomat’ di Council of Foreign Relations, New York. Klik di sini untuk melihat jawatan Anwar dalam writ saman mahkamah itu.


Artikel ini menganalisis peranan NED dan IRI dalam membantu Anwar menghadapi pilihanraya umum dan merealisasikan cita-citanya menjadi PM, 16 September ini.

Apa itu IRI ?

IRI atau International Republican Institute adalah 'nonprofit organization', kerajaan Amerika.

Menurut Presiden Bush semasa berucap di IRI (2005) IRI merupakan instrumen paling berkesan menyebarkan agenda 'demokrasi' di dunia.

IRI berfungsi melatih kader-kader baru (pro-Amerika) melalui proses pilihanraya.

Kata Bush, "I appreciate the work IRI is doing to advance the cause of liberty. For more than two decades, IRI has been at the forefront of democratic change in more than a hundred countries. You've trained the next generation of leaders, you've strengthened political parties, you've monitored elections, and you're helping to build civil societies."

"If the Middle East remains a place where freedom does not flourish, it will remain a place of stagnation and resentment and violence ready for export. The United States has adopted a new policy, a forward strategy of freedom in the Middle East; a strategy that recognizes the best way to defeat the ideology that uses terror as a weapon is to spread freedom and democracy."

Berdasarkan ucapan Bush ini, tiga kaedah digunakan oleh Amerika untuk menyebarkan "demokrasi" ke negara-negara luar iaitu pertama menggunakan kaedah 'penyusupan masuk',kedua menaja parti dan individu tertentu dalam pilihanraya dan ketiga 'peperangan'.

Salah satu boleh digunakan, mengikut kaedah yang lebih berkesan.

Mungkin sesetengah negara,(misalnya Indonesia dan Malaysia) memadai dengan cara 'penyusupan' dan bantuan dana dalam pilihanraya, tanpa melibatkan ketenteraan.

Manakala di Timur Tengah pula, seperti di Iraq dan Afghanistan, kaedah penyusupan dan ketenteraan didahulukan, kemudian diikuti dengan peranan IRI dalam menguruskan pilihanraya.

Dalam erti kata lain, selepas perang IRI akan berfungsi menaja calon dan parti untuk mengangkat 'Presiden boneka', yang pro Amerika Syarikat.

IRI 'nonprofit organization' kembar NED agenda terselindung Amerika

Term 'nonprofit organization' bermaksud organisasi yang tidak mementingkan keuntungan. Maksud 'badan yang tidak mementingkan keuntungan' adalah badan itu mendapat saluran dana daripada kerajaan Amerika yang digunakan untuk tujuan tertentu.

Taraf IRI tidak sama dengan NGO, kerana badan itu merupakan satu agensi yang diluluskan oleh kerajaan Amerika. NGO boleh dibuat oleh sesiapa secara sukarela tetapi agensi IRI merupakan badan yang disahkan oleh kerajaan Amerika. Semua urusan perlantikan Ahli Jawatankuasa, mestilah dipilih oleh kerajaan Amerika.

Sejarah awal penubuhan IRI sebagai merealisasikan ucapan Presiden Amerika Ronald Reagan pada tahun 1983.

Menurut Ronald Reagan, kaedah lama Amerika 'menawan' dunia sebelum ini menggunakan Central Intelligence Agency (CIA) dan United States Agency for International Development (USAID) dianggap sudah ketinggalan zaman kerana kedua-dua agensi itu sudah dicop berwajah 'hitam'.

Jadi menurut Reagan, Amerika perlu memikirkan satu kaedah baru yang berwajah 'putih' bertemakan 'demokrasi' yang akhirnya diterjemahkan dengan penubuhan dua badan penyumbang dana demokrasi iaitu NED dan IRI pada tahun 1983.

Maka NED adalah badan induk 'demokrasi', manakala IRI pula cabang NED yang berfungsi khusus dalam pilihanraya. Menurut Right Web NED, selain IRI terdapat tiga lagi badan yang bergerak yang turut membantu NED menyemai 'demokrasi' iaitu NDI (the National Democratic Institute for International Affairs), ACILS (the American Center for International Labor Solidarity) dan CIPE (the Center for International Private Enterprise)

NED President Carl Gerhsman (kiri), Lorne Craner,(dua dari kanan)


Peranan IRI dan NED dalam misi menakluk dunia telah dijelaskan dalam beberapa artikel sebelum ini; Bagaimana CIA & USAID menyeludup masuk dalam NED,(klik artikel ini). Bagaimana NED & IRI membantu individu dan parti yang bertemakan "reformasi" dalam pilihanraya (klik artikel ini) dan bagaimanakah NED membantu Anwar Ibrahim secara khusus untuk merealisasikan cita-cita menjadi PM, 16 September 2008 (klik artikel ini)

Bagaimana IRI membantu Anwar di luar negara ?

Sudah disimpulkan sebelum ini bahawa IRI adalah salah satu cabang NED. Bermakna setiap program yang dianjurkan oleh NED yang melibatkan Anwar, maka secara automatik, IRI juga akan turut serta.

Misalnya pada 22-23 April 2005, Lorne Craner,Presiden IRI, dalam program '6th Annual Conference', Center for the Study of Islam & Democracy (CSID), di Marriot Wardman Park Hotel, Washington, anjuran NED, berucap memuji-muji Anwar yang dianggap sebagai "hero baru dunia kini".

Lorne Craner, Presiden IRI


Kata Lorne Craner, "Tonight, I am on the same platform as Anwar Ibrahim. The best part of being in my line of work is the people you get to meet, the heroes of our time. Anwar Ibrahim is a hero of our time". Baca teks ucapan Lorne Craner di sini.

Pujian daripada Presiden IRI yang mewakili kerajaan Amerika kepada Anwar sudah tentu mempunyai makna besar. Tokoh-tokoh Amerika akan memuji individu yang disukainya seperti Hamid Karzai (Afghanistan) dan akan mengecam individu yang tidak disukainya seperti Saddam Hussein (Iraq).Hamid Karzai, terus melawat Presiden Bush di Washington DC, sebaik sahaja dipilih menjadi Presiden Afghanistan yang baru.


Apabila Amerika mengecam Saddam, pelbagai usaha dilakukan untuk menjatuhkannya termasuk langkah terakhir menggunakan ketenteraan. Selepas kejatuhan Saddam, Amerika akan menggunakan agensi demokrasinya (NDI & IRI) untuk mengangkat Presiden boneka di Iraq. Menariknya Hamid Karzai merupakan Presiden Boneka Amerika di Afghanistan, selepas tentera Amerika berjaya memusnahkan rangkaian Osama Laden, Taliban di Afghanistan.

Saddam Hussein, Pemimpin Iraq, yang tidak disukai Amerika telah dihukum gantung. Paul Wolfowitz (kawan baik Anwar), yang ketika itu menjawat Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika banyak menghabiskan wang kerajaan Amerika semata-mata untuk membunuh Saddam Hussein.


Lebih menarik lagi pemikiran Anwar dan Amerika sehaluan, kerana Anwar juga mengecam Saddam Hussein dan memuji Hamid Karzai!

Anwar menerima gelaran tokoh “Muslim Democrat of the Year Award 2005" anjuran CSID dan ditaja NED.Tetamu yang hadir menyaksikan penyampaian anugerah kepada Anwar itu adalah, Andrew Natsios (Pegawai Tadbir USAID), Carl Greshman (Presiden NED) dan Lorne Craner (Presiden IRI).


Pada 7 April 2006, Anwar dalam wawancara dengan Julia Kirby, Research Assistant, Pew Forum on Religion & Public Life, di Washington memuji langkah IRI, NED, USAID, NDI sebagai usaha menyemai demokrasi di Asia Tenggara, walaupun menghadapi kesulitan.

Kata Anwar, "I know of organizations being harassed, and people are worried that they are identified as a threat simply because of their religious beliefs or cultural background. The government can work to moderate and build trust with the people. I have cited organizations, such as USAID, the National Endowment for Democracy, the International Republican Institute, the National Democratic Institute, the Peace Corps and various other think tanks that take the more liberal, open view without compromising the fundamentals. You see, there is always this difficulty that one small incident will dismantle the entire fabric of our agreement, and this is really difficult for us to accept"

Kenyataan Anwar ini mengesahkan peranan agensi-agensi Amerika itu memainkan peranannya di negara-negara Asia Tenggara.

Klik di sini untuk ikuti wawancara penuh.

Bermakna peranan IRI dan NED adalah sebagai badan penaja dan pelobi Anwar di peringkat antarabangsa. Bahkan Anwar sendiri merupakan ahli panel perunding dan penceramah tetap NED (seperti yang ditunjukkan dalam foto di atas)

Klik pada foto untuk besarkan imej. Pemimpin-pemimpin PKR menghadiri kursus menghadapi pilihanraya umum yang dianjurkan oleh NDI, sebuah agensi Kerajaan Amerika yang pakar dalam menghadapi pilihanraya umum di seluruh dunia. Progam ini diadakan pada 20 November 2006, di salah sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur. Antara pemimpin PKR yang hadir adalah Dr Xavier Jayakumar, Mustafa Kamil Ayub, Kamarul Baharin Abbas, Sivarasa Rasiah, Khalid Ibrahim, Johari Abdul, Amiruddin Shaari, Haniza Talha dan lain-laian. Foto ini disiarkan dalam organ PKR, Suara Keadilan terbitan 28 November - 12 Disember 2006


Sebab itu apabila, Anwar sekali lagi dilaporkan mempunyai kes liwat (2008), IRI dan NDI antara badan yang telah menghantar memorandum sokong Anwar.

Bagaimana IRI bantu Anwar di Malaysia ?

Dua NGO yang dibantu oleh IRI di Malaysia adalah Merdeka Center (badan penyelidikan) dan MAFREL (badan pemantau pilihanraya). Kedua-dua NGO ini mempunyai kaitan rapat dengan Anwar.

MAFREL

MAFREL atau 'Malaysians for Free and Fair Elections' diketuai oleh aktivis reformasi iaitu Abd Malek Hussin.

Selain itu AJK MAFREL terdiri daripada NGO yang menentang kerajaan seperti Syed Ibrahim Syed Noh (JIM) yang memegang jawatan Timbalan MAFREL.

Abd Malek sendiri mengakui MAFREL menerima dana daripada IRI sehingga mampu membayar bangunan pejabat dan tenaga pekerja serta pemantau pilihanraya. IRI sendiri mengakui melatih MAFREL dalam kursus-kursus pemantauan pilihanraya.

Sebelum ini, pernah ditulis sepintas lalu, kaitan MAFREL (Malaysia), ANFREL (Asia) dan IRI (Amerika). Baca artikel itu di sini.

Persoalannya benarkah MAFREL badan pemantau pilihanraya yang bebas, sedangkan aktivis-aktivis pendokongnya terdiri daripada penyokong Anwar ? Malah sebelum ini, setiausaha MAFREL adalah Khairul Anuar Ahmad Zainuddin (Jonah), sekarang ini menjadi Naib Ketua Angkatan Muda PKR.

Bukankah IRI merupakan penaja Anwar di luar negara dan penaja MAFREL di Malaysia ?. Bukankah ini bermaksud 'tangan' Anwar berada di belakang MAFREL ?

Anwar Ibrahim dan Abd Malek Hussin, Pengerusi MAFREL. Ada dakwaan mengatakan segala dokumen sulit pilihanraya Malaysia yang dijalankan oleh MAFREL (tajaan IRI) akan diserahkan kepada Anwar untuk tindakan selanjutnya. Dakwaan ini dibuat berikutan penajaan MAFREL dan Anwar berasaskan sumber yang sama.


Tidakkah kemungkinan MAFREL bukan badan pemantau bebas, tetapi lebih bias kepada Anwar kerana berasaskan sumber dana yang sama iaitu Amerika ? Mungkinkah juga IRI digunakan sebagai saluran dana membantu Anwar di Malaysia melalui MAFREL ?

Semua persoalan ini mungkin boleh terjadi kerana Malek, sebagai Pengerusi MAFREL baru-baru ini dikhabarkan telah dilantik Setiausaha Politik kepada Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR.

Merdeka Center

IRI juga turut menaja badan penyelidikan bebas yang dinamakan Merdeka Center, yang ditubuhkan pada 2001, berpejabat di Bandar Baru Bangi.

Selain mendapat tajaan IRI, badan itu juga turut ditaja oleh dua badan penaja lain iaitu The Asia Foundation dan Fredrich Naumann Foundation (FNF). The Asia Foundation yang selalu bermain di sebalik tabir, turut menyalurkan dana kepada Merdeka Center untuk membuat kajian menentukan kecenderungan pengundi muda Malaysia.Pengarah Eksekutif Merdeka Center ialah Ibrahim Suffian.

Berdasarkan penajaan badan penyelidikan ini jelaslah, kesemua penaja itu merupakan penaja Anwar, sebab itu sering disebut Merdeka Center adalah badan penyelidikan di bawah seliaan Azmin Ali, Naib Presiden PKR.Kesimpulan

Sumbangan IRI sangat besar membantu Anwar dalam pilihanraya Malaysia. Sumbangan tersebut dari segi pemberian dana, pemantauan pilihanraya dan kajian sikap. Kesungguhan IRI ini membayangkan kerajaan Amerika telah mensasarkan Anwar bakal diangkat menjadi PM Malaysia sepertimana yang pernah diramalkan oleh akhbar Israel, The Jerusalem Post.

Apakah cita-cita Amerika menaja Anwar melalui NED dan IRI ini untuk menjadi PM akan tercapai 16 September ini ?. Kalau berjaya, bermakna benarlah slogan Anwar, "MERDEKA", sebagai menyahut seruan menjadi PM 16 September ini.

Tidak seperti di Afghanistan, Amerika terpaksa menghantar tentera untuk mengangkat Hamid Karzai sebagai Presiden, tetapi di Malaysia, sejarah "kemerdekaan" tidak melibatkan kuasa peperangan, tetapi sebaliknya melalui proses rundingan.

Tetapi di Malaysia, Amerika tidak memerlukan kuasa tentera, sebaliknya perlu menyuntik dana yang cukup untuk proses 'rundingan' dengan ahli parlimen BN yang bakal melompat parti.

AIDC
29 Ogos 2008


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Isu budak pembancuh kopi hangat di Permatang Pauh


Isu budak pembancuh kopi hangat di Permatang Pauh


1. Saiful Bukhari Azlan, budak pembancuh kopi Anwar akhirnya tetap menjadi perhatian di Permatang Pauh. Sepatutnya isu ini mudah ditepis dengan kepakaran pidato Anwar, namun rupa-rupanya isu itu masih menghantui Anwar, walaupun dua hari lagi hari mengundi.

2. Kalau tidak 'menghantui', sudah pasti tidak perlu diusung ustaz Ramlang Porigi (yang menjadi saksi sumpah) naik ke atas pentas PKR berceramah menyokong Anwar. Ustaz itu pula mendakwa beliau diarah diarah oleh 'pihak atasan' menjadi saksi sumpah Saiful. Katanya lagi ada empat orang imam yang menjadi saksi sumpah di Masjid Wilayah Persekutuan tempohari.

3. Adakah ustaz itu pula turut bersumpah di depan pengundi Permatang Pauh mengatakan sumpah budak pembancuh kopi itu salah ? TIDAK. Beliau kata beliau hanya menegur sebutan budak pembancuh kopi Anwar yang tersalah sebut sahaja. Lepas itu, beliau turut mendiamkan diri (mengiakan?) sebutan budak pembancuh kopi Anwar itu hingga selesai majlis.

4. Adakah ustaz itu pula turut bertukar imej dari 'tok imam masjid' menjadi 'kempen manager politik Anwar' pula dengan memberi huraian terperinci menyokong teori konspirasi ? TIDAK. Ustaz itu berucap ringkas, beliau dakwa diarah oleh 'pihak atasan' untuk menjadi saksi kepada pembancuh kopi Anwar itu. Ustaz itu sendiri tidak menyebut nama siapakah 'orang atasan' yang telah mengarahkannya apatah lagi mampu menghurai teori konspirasi Anwar secara komplek. Ustaz itu sendiri mengakui beliau tidak mengenalpasti siapakah 'orang atasan' yang mengarahkannya itu.5. Persoalan lanjut, sila baca komen blogger Akal Muda bertajuk "Imam dipolitikkan - mana satu yang betul? "

6. Baca pengakuan Ustaz Ramlang Porigi di Permatang Pauh, klik di sini

7. Jadi untuk apa ustaz itu diusung ke pentas ceramah PKR, kalau tidak semata-mata menunjukkan untuk menunjukkan 'isu budak pembancuh kopi' menghantui Anwar. Kalau mahu seret ustaz yang jadi saksi sumpah, sepatutnya Ustaz Anwar dan PKR hereta keempat-empatnya sekali naik ke pentas politik itu. Ustaz Ramlang Porigi hanya salah seorang, mana tiga orang saksi lagi? Adakah dengan kehadiran ustaz itu boleh membersihkan semula semua sumpahan budak pembancuh kopi Anwar itu ?

8. Untuk lebih berkesan lagi sepatutnya Anwar dan PKR heret bekas budak pembancuh kopinya itu naik ke pentas menafikan sumpahnya tempoh hari. Kena tuan badan yang bersumpah menafikan sendiri, bukannya diwakili oleh pihak lain. Ustaz itu hanya menjadi saksi sahaja dan tidak bersumpah pun di pentas ceramah PKR mengatakan apa yang diucapkan adalah benar.


Teori konspirasi?

1. Bermakna kehadiran ustaz Ramlang Porigi masih belum gagal merungkai teori konspirasi yang telah diwar-warkan oleh Anwar. Ustaz itu hanya berjaya memberitahu bahawa beliau tidak bersalah dan beliau diarahkan hadir. Itu sahaja kejayaannya setelah sebelum ini diasak bermati-matian oleh tranungkite.

2. Adakah ini bermaksud kehadiran ustaz itu ke pentas PKR semata-mata untuk membersihkan namanya dan bukan untuk membersihkan nama Anwar?

3. Bagaimana pula hujah sokongan untuk memperkasakan teori konspirasi Anwar ? Adakah masih belum terjawab hingga ke hari ini ?

4. Lagipun, teori konspirasi Anwar telah berubah-ubah. Pada mulanya beliau mengatakan isu liwat itu adalah konspirasi pejabat Najib. Setelah didakwa, beliau menukar pertuduhan mengatakan konspirasi pejabat Pak Lah pula.

5. Barangkali selepas dijatuhkan hukuman, siapa pula yang menjadi mangsa Anwar?. Kenapa beliau sering berubah-ubah tuduhan ?


Sumpah budak pembancuh kopi Anwar

1. Benar atau tidak sumpah budak pembancuh kopi Anwar itu, dia telah serahkan kepada Allah Taala yang menghukumnya. Itu urusan dia dengan Allah. Allah Lebih Mengetahui benar atau tidak lafaz yang telah diucapkan oleh budak pembancuh kopi Anwar itu.

2. Mufti Wilayah Persekutuan telah mengesahkan lafaz yang diucapkan oleh budak pembancuh kopi Anwar itu adalah betul . Mufti Perlis pula menegur perbuatan Saiful memegang Al Quran yang dianggap salah, tetapi mengesahkan lafaznya betul. Bekas Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Datuk Dr Ismail Ibrahim pula mengatakan kedua-duanya perbuatan dan lafaz adalah betul.

3. Bermakna terdapat perbezaan antara lafaz dan perbuatan. Perbuatan yang dilakukan oleh budak pembancuh kopi Anwar itu tidak menyalahi akidah dan tidak boleh membatalkan lafaz yang telah diucapkannya. Kesimpulannya ketiga-tiga tokoh agama yang disebut di atas sebulat suara bersetuju lafaz yang diucapkan budak pembancuh kopi Anwar itu adalah sah di sisi agama.

Sumpah hantui Anwar ?

1. Budak pembancuh kopi itu benar-benar menghantui Anwar. Dari mula kehilangannya. Dari laporan polis, hingga memaksa Anwar berlindung di kedutaan asing. Apa ni..ada badi ke di antara budak pembancuh kopi dengan tuannya ?

2. Tidak semena-mena Azizah letak jawatan kerusi Permatang Pauh, walhal baru sahaja menang enam bulan lalu. Belum sampai setahun, kena mengundi sekali lagi ?

3. Anwar pula bertanding di kawasan kubu kuatnya. Kalau dikira logik, Anwar tak perlu turun padang, kempen siang malam,dan sepatutnya Anwar hanya perlu hadir semasa penamaan calon dan selepas itu beliau boleh naik pesawat ke Amerika kerana kawasan itu merupakan kubu kuatnya. Tetapi kenapa pula Anwar perlu rayu undi dari rumah ke rumah ? Tidak percayakah beliau bahawa kawasan itu kubu kuatnya?

4. Masih terbayang lagi, bagaimana Anwar memperlekehkan calon PAS di Pengkalan Pasir Kelantan dalam pilihan raya kecil tahun lalu. Anwar hanya hadir sekali dalam ceramah besar di Stadium Pasir Mas, lepas itu beliau tinggalkan calon PAS terkial-kial seorang diri mempertahankan maruahnya. Anwar beri alasan ada urusan yang lebih penting di luar negara. walhal sebelum berangkat ke luar negara, Anwar masih sempat ke Sarawak untuk berbincang politik PKR di negeri itu. Apa ni..terlalu pentingkah urusan di luar negara, hingga tak boleh tunda selepas pilihan raya kecil ? Itukah erti persahabatan Anwar kepada rakan pakatan ?

5. Kalau calon PAS bertanding di Pengkalan Pasir, Anwar kata sibuk dengan urusan luar negara. Kalau calon PKR bertanding di Ijok, Anwar sanggup batalkan semua urusan di luar negara, semata-mata untuk turun padang bersama sahabatnya Khalid Ibrahim di Ijok. Apa ni..double standard.

6. Untuk mengetahui lebih lanjut kisah Anwar di Pengkalan Pasir, klik di sini

7. Sepatutnya isu sumpah ini tidak patut menghantui Anwar, jika awal-awal lagi beliau tidak ambil budak pembancuh kopi itu bekerja dengannya. Beliau sepatutnya tidak perlu membawa pembancuh kopi itu makan angin ke luar negara dan sepatutnya tidak perlu membawanya ke kondominium yang didakwa sebagai tempat kejadian.

8. Sepatutnya budak pembancuh kopi itu jangan sesekali diberi bebanan tugas. Tugasnya cukup setakat itu, sekadar budak tukang bancuh kopi!. Begitu juga, kalau sekadar rakan bermain tenis, sepatutnya sekadar teman sepermainan tenis sahaja. Jika lebih daripada tugas itu maka akan berlaku sumpah Saiful dan pendedahan Nallakarupan!

9. Persoalannya, siapakah yang silap?

Anwar perlu bersumpah ?

1. Semakin banyak desakan daripada orang ramai agar Anwar turut bersumpah untuk membersihkan dirinya sebenar-benar bersih. Kalau tidak, sumpah budak pembancuh tehnya itu akan terus menghantui. Bukan setakat dirinya malah mungkin juga pengundi Permatang Pauh.

2. Soalnya adakah Anwar percaya, menang atau kalah kerana faktor sumpah ?. Mengenali Anwar sebelum ini, beliau tidak percayakan sesiapa kecuali dirinya sahaja. Beliau memang hebat dan sudah terbukti kehebatan pidatonya, soalnya, adakah pengundi kali ini menilai dari sudut kehebatan pidato sahaja atau pertimbangan lain, termasuk akhlak?

3. Malah kehebatan pidato Anwar hanya pada intonansinya sahaja, tetapi dari segi isi masih boleh dipertikaikan. Apatah lagi kalau mahu diukur dari segi kata nista dan fitnah tanpa bukti. Malah kalau direnung dalam-dalam, terpancar diwajahnya perasaan taajub kepada dirinya yang melampau. Beliaulah orang yang paling hebat dan paling berkuasa. Orang lain semuanya salah. Bukankah itu sifat terkeji iaitu taajub, riak dan sombong?

4. Sama ada Anwar nak bersumpah atau tidak itu adalah urusan beliau. Orang lain tidak boleh memaksa. Tetapi Anwar juga tidak boleh memaksa orang lain bersetuju seratus peratus dengan apa yang diucapkannya.

5. Sebagaimana orang lain tidak perlu pertikai hak asasinya, Anwar juga tidak perlu menceroboh hak orang lain. Buangkan tabiat menggunakan nama orang lain untuk menyelamatkan diri sendiri.

6. Tidak perlu guna nama ustaz Qardawi, untuk mempertahankan diri, kerana tuan badan tidak berada di Permatang Pauh. Tidak perlu guna nama Mutfi Perlis untuk mempertahankan diri, ketika ditanya wartawan di mahkamah syariah. Anwar kata beliau telefon sendiri Mufti Perlis dan katanya Mutfi Perlis menafikan buat kenyataan ke atas dirinya, sedangkan semua orang menonton dan memahami ceramah Mufti perlis di youtube.

7. Tidak perlu guna nama ustaz Hadi untuk menyelamatkan diri ketika ditanya wartawan Malaysiakini, kenapa anda sokong Forum Memeluk Islam. Anwar kata, beliau telah berbincang dengan ustaz Hadi dan ustaz Hadi turut sokong forum itu diadakan secara tertutup. Tidak perlu babitkan nama ustaz Hadi kerana beliau tiada semasa wawancara dengan Malaysiakini itu.

8. Sepatutnya Anwar tidak perlu menggunakan nama orang lain yang tidak kena mengena semata-mata untuk menyelamatkan dirinya. Sendiri buat, sendiri tanggung!

Esok bentuk kerajaan, turun harga minyak ?1. Kempen Anwar seperti biasa laungkan slogan 'esok bentuk kerajaan, turunkan harga mintyak!. Maksudnya 'esok kalau saya jadi PM, saya akan turunkan harga minyak!

2. Tetapi lebih Islamik, jika dikatakan, 'Insya Allah, jika saya ditakdirkan menjadi PM, saya akan berusaha sedaya upaya menurunkan harga minyak!. 'Saya sendiri tidak boleh meramalkan bilakah tarikh saya menjadi PM, kerana semua itu ketentuanNYA'. Itulah ayat yang digunakan dalam usrah ketika menubuhkan ABIM dahulu.

3. Tetapi Anwar sekarang bukan Anwar zaman ABIM dahulu. Anwar sekarang adalah 'Muslim Moderate' yang yakin segala-galanya beliau mampu buat. Boleh ramal bila bakal menjadi PM dan diletakkan tarikh spesifik, 16 Sept. Noktah!

4. Diandaikan Anwar berjaya bentuk kerajaan, dan diandaikan juga berjaya jadi PM, adakah Anwar mampu menurunkan harga minyak? Walaupun andaian ini seperti bunyi Mat Jenin, tetapi kita bayangkan mungkin 'angan-angan' Mat Jenin jadi kenyataan.

5. Pada saya, Anwar mampu melakukan dengan syarat beliau dilantik jadi PM, kerana kuasa mutlak bergantung kepada dirinya. Pada tahun 1997, beliau hanya TPM, sebab itu, beliau gagal untuk membuat keputusan agar Malaysia menerima dana Yahudi IMF untuk menyelesaikan kemelut ekonomi ketika itu.

6. Langkah pertama, Anwar sebagai PM akan meminjam daripada Bank Dunia dan IMF, kerana beliau pernah bekerja di kedua-dua institusi yang dikuasai permodalan Yahudi itu.

Lihat betapa akrabnya Tian Chua, Ketua Penerangan PKR dengan pemodal Yahudi yang dianggap penyangak matawang yang merundumkan ekonomi Malaysia 1997, George Soros. Kalau orang yang pertama kali jumpa atau tak akrab hanya mampu bersalam secara hadapan dengan antara Yahudi terkaya di dunia itu. Tetapi cara Ketua Penerangan PKR itu duduk di belakang George Soros (sambil gosok belakang Soros?) membayang hubungan mereka sudah lama bertaut. Kalau Ketua Penerangan boleh seakrab ini, bagaimana pula hubungan Soros dengan Ketua Umum (de facto) PKR, tentu lebih rapat lagi. Lagipun, Anwar terlibat dengan satu NGO dinamakan ICG yang dibiayai sepenuhnya oleh Yahudi tersohor itu


7. Langkah kedua, Anwar akan meminjam daripada mana-mana tabung dana Yahudi di Amerika atau Open Institute, kepunyaan Yahudi penyangak matawang bernama George Soros kerana Anwar terlibat bersamanya dalam International Crisis Group (ICG). Maknanya semua pedagang Yahudi di Amerika adalah kenalan Anwar.

8. Bagaimana dengan saudagar Islam di Timur Tengah ?. Anwar pernah sebut dahulu bahawa yayasannya Foundation For The Future tiada kaitan dengan Amerika Syarikat, tetapi apabila terbongkar di website Jabatan Negara Amerika, bahawa yayasan yang dipengerusikan Anwar itu merupakan boneka Amerika, Anwar tidak dapat menyorok lalu, lalu pilih senjata terakhir iaitu letak jawatan!

9. Anwar juga pernah jaja di seluruh Malaysia, bahawa UIA adalah jasanya dan saudagar Arab mahu melabur wang kepada universiti itu. Tetapi hingga sekarang tiadapun sumbangan daripada pelabur Arab yang dimaksudkan itu hingga UIA yang asalnya berdaftar di bawah ROC terpaksa ditanggung sepenuhnya perbelanjaan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Sepatutnya UIA jadi IPTS bertaraf antarabangsa, terpaksa pula jadi UIAM, bertaraf IPTA dan antarabangsa.

10. Bermakna, satu-satu cara Anwar untuk menurunkan harga minyak dengan cara berhutang dengan IMF dan Bank Dunia.

11. Jadi, Anwar tidak kisah soal hutang piutang, kerana cita-citanya hanya untuk menjadi PM sahaja. Apa nak jadi kepada negara selepas itu bukan urusannya. Soal hutang, itu mesti ditanggung oleh setiap rakyat jelata. Itulah maksudnya KETUANAN RAKYAT!

Permatang Pauh bakal mengundi sekali lagi ?

1. Sekiranya Anwar menang di Permatang Pauh pada 26 Ogos ini, para pengundi akan menghadapi risiko berkemungkinan bakal mengundi sekali lagi.

2. Ini berdasarkan fakta, Anwar dipilih sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh tetapi dalam masa sama Anwar menghadapi pertuduhan di mahkamah.

3. Mengundi sudah selesai, tetapi kes mahkamah belum selesai. Bagaimana jika di mahkamah nanti Anwar kalah, dan beliau dijatuhkan hukuman penjara. Bermakna kerusi Permatang Pauh sekali lagi terpaksa dikosongkan!

Kes liwat Anwar 1998 : Dari kiri Anwar, Azizan Abu Bakar (bekas pemandu) dan Sukma Darmawan (adik angkat). Semuanya sekitar orang terdekat Anwar. Kini didakwa pula dengan budak pembancuh kopi Anwar.


4. Lagipun peluang untuk Anwar tewas di mahkamah lebih cerah. Ini diakui sendiri oleh para peguambelanya. Sesuatu kes pertuduhan yang sama akan terlebih dahulu dirujuk kepada kes yang sama.

5. Kes lama, Anwar tewas. Anwar dibebaskan pada 2004 pun hanya selepas dua kali proses rayuan. Maknanya Anwar telah didapati bersalah dan terpaksa merayu!

6. Sekiranya berdasarkan senerio ini, peluang untuk para pengundi mengundi sekali lagi amat cerah jika ditakdirkan Anwar menang pada 26 Ogos ini. Bermakna dalam setahun, Permatang Pauh terpaksa mengundi tiga kali ?

7. Akhir kata kepada semua pengundi Permatang Pauh. Selamat mengundi, buatlah keputusan secara bijaksana.


AIDC
25 Ogos 2008

Baca artikel berkaitan :

1. Misteri hubungan Anwar & Saiful ?

2. Anwar tumbang kerana seorang lelaki ?

3. Kes Liwat : Perlukan Anwar minta sokongan badan antarabangsa ?

4. Anwar : Kenapa 'berlindung' di kedutaan asing ?

5. Anwar : Antara Pertuduhan Mahkamah dan Permatang Pauh


Sila klik untuk baca selanjutnya...