AIDC BLOG: 2009-01-04

Wednesday, January 7, 2009

Anwar Ibrahim Pemimpin Bersih?Anwar Ibrahim Pemimpin Bersih ?


Oleh Yahaya Ismail

Apakah kalian boleh menerima Anwar sebagai pemimpin Islam kalau benar dia mempunyai hubungan sulit dengan isteri orang? Kalau anda anggap itu fitnah mengapa tidak mendesak Anwar mengheret Ummi dan keluarga Pak Ali ke mahkamah kerana menabur fitnah memburuk-burukkan imejnya sebagai pemimpin Islam? Mengapa diam membisu hingga sekarang? Mengapa takut bertindak? Apakah yang hendak disembunyikan dari pengetahuan umum?

Oleh kerana Anwar memperalatkan setengah pelajar universiti yang terlalu dangkal pengetahuan dan sepak terajang politik untuk mendewa-dewakan dirinya sebagai pejuang Islam mengapa tidak bertanya kepada Anwar apakah benar dia bermukah dengan isteri orang? Minta dia bersumpah di masjid dan menjunjung Al-Quran di khalayak ramai di hadapan para alim ulama dan para pelajar dan rakyat jelata dan berkata dengan nama Allah bahawa dia tidak bermukah dengan isteri orang. Nah, sila lakukan upacara sumpah secara betul dengan disaksikan alim ulama dan seluruh rakyat. Bukanlah masuk ke dalam masjid tergesa-gesa lalu berkata aku bersumpah dalam masjid tanpa didengari dan disaksikan beribu rakyat dan lepas itu membohongi rakyat bahawa dia telah bersumpah dalam masjid!

Pelek bin ajaib mereka yang kononnya berakhlak mulia, pelajar-pelajar berjiwa Islam termasuk juga setengah yang bergelar ulama (atau ulam-ulama) tidak pernah bertanya kepada Anwar secara terbuka apakah dia sanggup menyaman malu adik-adik Azmin Ali, setiausaha sulitnya yang isterinya dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan Anwar. Sebagai orang Islam kita merujuk kepada Al-Quran dan hadith Nabi terlebih dahulu, lepas itu pendapat-pendapat dari alim ulama dan juga akal fikiran kita sendiri.

Apakah mereka yang taksub dengan Anwar tidak pernah menggunakan akal fikiran mereka yang bebas dan bernas secara terbuka dan berani menanya Anwar apakah dia mempunyai skandal seks dan hubungan sulit dengan Shamsidar? Apakah jendela intelek mereka tertutup rapat dan mereka menjadi koro dan lemah bercampur takut untuk menyoal Anwar tentang skandal ini?

Ini soal maruah, soal harga diri. Kalau Anwar berdegar-degar bercakap tentang akhlak yang mulia dan mengecam setengah pemimpin politik yang dianggap tidak berakhlak mulia, nah, tunjukkanlah kepada dunia bahawa anda seorang pejuang Islam dan pemimpin politik yang berakhlak mulia. Pilih antara dua – saman malu Ummi Hafilda yang menulis warkah kepada PM atau bersumpah di masjid di khalayak ramai.

Datuk Musa Hitam, sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri, telah menyaman malu penulis Syed Hussien al nujum kerana mengatakan dia “pembunuh” dalam peristiwa Memali. Dia menang. Tengku Razaleigh Hamzah juga menyaman sebuah akhbar luar negara kerana mengatakan dia terlibat dalam skandal BMF di Hong Kong. Dia menang dan penerbitan tersebut terpaksa membayar ganti rugi berjumpah berjuta ringgit.

Mengapakah Musa Hitam dan Tengku Razaleigh menyaman pihak yang membuat tuduhan palsu dan menghina mereka di khalayak ramai? Mereka menganggap diri mereka tercemar oleh tuduhan-tuduhan palsu tersebut dan mereka ingin mempertahankan maruah dan harga diri mereka.

Mereka sedar mereka tidak melakukan apa yang dituduh oleh pihak penerbit dan penulis. Mereka tidak menyuruh orang lain menyaman bagi pihak mereka. Mereka sendiri bertindak menyaman kerana maruah dan harga diri mereka terjejas. Mahkamah yang membuat keputusan dan mereka sanggup ke depan untuk membersihkan nama mereka.

Mereka menganggap mereka difitnah dan mereka bertindak bagi membersihkan nama baik masing-masing sebagai pemimpin politik dan sebagai manusia biasa. Kalau Anwar menganggap dia tidak ada hubungan sulit dengan Shamsidar dan itu hanya fitnah belaka, nah, samanlah Ummi Hafilda dan keluarga Pak Ali? Juak-juaknya dan alim ulama yang membuntuti (jangan salah tafsir “bukan main buntut”) Anwar patut menggesa dan memaksa Anwar menyaman mahu keluarga Pak Ali untuk membersihkan diri dan jiwanya dari apa yang dikatakan sebagai fitnah itu.

Tan Sri Musa Hitam dan Tengku Razaleigh tidak menepuk dada dan mengangkat diri sendiri sebagai pejuang Islam dan insan berakhlak mulia. Tapi bilamana mereka difitnah mereka terus menyaman untuk membuktikan kepada seluruh rakyat bahawa tuduhan terhadap mereka adalah palsu dan bermotif jahat untuk menjatuhkan air muka mereka. Anwar menganggap skandal seksnya sebagai fitnah dan keterlaluan.

Okay, good, saman Ummi Hafilda kerana mendedahkan skandal seksnya dengan kakak ipar gadis tersebut? Buktikan kepada para pelajar, alim ulama, sahabat handai, rakan-rakan dari kalangan bukan Islam dan juga Bill Clinton bahawa aku, Anwar bin Ibrahim, tidak mempunyai hubungan sulit dengan isteri orang dan juga tidak melakukan hubungan sejenis dan Azizan Abu Bakar atau siapa saja jantan atau pondan yang ada di atas dunia mayapada ini.

Kalau hanya menelan bulat-bulat, seperti ular sawa menelan kambing, apa yang dikatakan Anwar tanpa mendesak dia menyaman malu mereka yang kononnya memfitnahkannya maka sikap anda itu bolehlah dianggap seperti itik jawa pulang petang. Seekor melintas jalan dan digelek oleh lori sampah yang lain pun turut melintasi jalan walaupun sudah melihat sahabat handai bergelimpangan dibaham tayar lori.

Apakah daya walau pun ada otak dan intelek tetapi tidak boleh berfikir secara kritis maka nasib kalian samalah dengan itik jawa pulang petang. Walaupun Anwar bersilat dan berkuntau dengan kata-katanya yang berputar-putar seperti berkuntau dengan kata-katanya yang berputar-putar seperti mesin rumput kontraktor kelas F menolak penglibatannya dalam skandal seks namun dia tidak dapat menyakinkan sebilangan besar rakyat Malaysia.

Ingat kisah Bill Clinton yang dituduh mempunyai hubungan sulit dengan Monica Lewinsky yang bekerja di pejabat Rumah Putih? Clinton dikatakan menyuruh Monica menghisap kemaluannya (oral sex). Ini hobi Clinton barangkali. Selama lapan bulan dia menafikan kepada seluruh rakyat Amerika dan dunia (melalui CNN, CBS, CNBC dan lain-lain jenis media) bahawa dia tidak ada hubungan kepada rakyat Amerika dan dunia bahawa dia sebenarnya mempunyai hubungan seks dan wanita muda yang ayu tersebut! Dia terpaksa mengaku kerana rakyat Amerika mahu dia bercakap benar dan jangan berbohong kepada mereka.

Akhirnya dengan penuh rasa malu dia terpaksa mengaku bahawa dia mempunyai hubungan seks dengan gadis tersebut. Dia meminta rakyat Amerika, keluarga Lewinsky dan Monica memaafkannya. Kini terpulanglah kepada rakyat Amerika untuk menerima dan menolaknya sebagai presiden Amerika. Nampaknya rakyat Amerika sedar Clinton juga tidak bermoral dan sudah ada usaha untuk membawa Clinton ke pengadilan gara-gara nafsunya yang membara dan membakar sukma.

Itu kisah hobi Clinton. Tapi hobi Anwar, menurut warkah Ummi dan Azizan kepada PM, lain pula sifatnya. Azizan bersumpah dengan nama Allah, berkata Anwar meliwatnya. Ummi dan Azizan berkata Anwar juga mempunyai hubungan sulit dengan Shamsidar, isteri Azmin, kakak ipar Ummi. Ini bermakna Anwar lebih hebat dari Clinton. Clinton suka pada wanita muda yang genit, berdada besar tapi tak suka main buntut (No male buttocks please I’m an American President) dan juga tidak mempunyai ghairah untuk menggoda dan mempunyai hubungan sulit dengan isteri orang.

Nampaknya Clinton pun ada perkara yang dia sanggup buat dan ada juga yang menjadi batas larangannya. Pondan atau jantan dia nahi nahi (no, no). Isteri orang juga nahi-nahi. Walaupun banyak gay bar dan gay club di US tapi Clinton nampaknya tak berselera dengan pondan dan gay. Dia juga tahu kisah Nabi Luth dan kehancuran Sodom dan Gomorrah yang terdapat dalam kitab Injil dan juga Al-Quran.

Walaupun Anwar berkata itu semua fitnah untuk menghancurkan kerjaya politiknya tapi anih bin ajaib dia tidak pula berani menyaman malu orang yang dikatakan membuat fitnah itu.

AIDC memetik buku tulisan Yahaya Ismail bertajuk "Anwar dan Nalla Seks + Judi dan Konspirasi", Usaha Teguh Sdn Bhd, Petaling Jaya, 1998.


Sila klik untuk baca selanjutnya...

"Erdogan Model Pemimpin Islam : Berani ke atas Hamas tetapi berbaik dengan Israel" kata Anwar Ibrahim

Dari kiri Anwar Ibrahim, Recep Tayyip Erdoğan (Perdana Menteri Turki) dan Abdullah Gul (Presiden Turki). Anwar memuji Erdogan sebagai model pemimpin Islam. . Anwar tidak memilih parti Saadet pimpinan Necmettin Erbakan. Menurut Erbakan mereka menubuhkan Saadet sebagai warisan Parti Refah dan menentang polisi Erdogan dan parti AKP yang memperjuangkan Muslim Moderat yang pro Amerika - Israel. Bacaan lanjut klik di sini


"Erdogan Model Pemimpin Islam : Berani ke atas Hamas tetapi berbaik dengan Israel" kata Anwar Ibrahim


Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim, seorang tokoh antarabangsa yang memberikan inspirasi kepada ramai Muslim di Asia Tenggara, mengatakan kemungkinan penolakan permintaan Turki untuk menyertai European Union (EU) atau Kesatuan Eropah akan dilihat oleh kesemua Muslim di seluruh dunia sebagai sikap "tidak" toleran Eropah kepada Islam.

Selepas perbalahan politik yang sengit dengan mentornya, Mahathir Muhammad pada 1998,Anwar Ibrahim menjalani hukuman penjara dalam kurungan seorang diri selama 6 tahun dan hanya dibebaskan pada 2004.

Semasa Anwar Ibrahim menghadiri satu persidangan bertajuk "Islam dan demokrasi : adakah ia berkesan? Perspektif di Asia Tenggara" sebagai penceramah utama di Brussels, beliau dalam temu bual eksklusif bersama Today's Zaman, telah memberi amaran kepada EU tentang kemungkinan wujud kesan sampingan daripada dunia Muslim akibat penolakan permintaan Turki itu.

Anwar Ibrahim dikenali sebagai tokoh penting dalam dunia Muslim dan merupakan seorang penyokong kuat Turki dalam proses perubahannya. Beliau amat marah dengan pengundian EU tersebut apabila Presiden Perancis, Nicholas Sarkozy, ketika itu cuba menghalang kemasukan Turki sebagai salah satu anggota EU.

"Sarkozy merupakan seorang yang angkuh dan jahil. Dia ternyata memainkan sentimen populis dengan menjadi juara anti-Muslim dan anti-imigran, merupakan sentimen yang agak kuat di Perancis," katanya.

Pemimpin Malaysia, yang telah dipilih sebagai "Asian of the Year" oleh Newsweek International pada 1998 itu, menjelaskan kemungkinan penolakan Turki oleh EU akan dilihat oleh Muslim di seluruh dunia sebagai satu penolakan terhadap Islam, dan memberi amaran kepada Brussels untuk bersikap jujur terhadap Ankara.

"EU mendakwa mereka bukan menentang Islam. Tetapi Muslim secara jelas melihatnya sebagai satu penolakan terhadap negara Islam. Ini akan dilihat sangat negatif oleh dunia Muslim, " kata Anwar Ibrahim, dan menekankan bahawa Muslim akan melihat bahawa orang Eropah tidak jujur serta "anda tidak boleh mempercayai mereka."

Recep Tayyip Erdoğan (kiri), Perdana Menteri Turki mewakili parti Muslim Moderat, AKP dan Necmettin Erbakan (kanan) mewakili Parti Muslim, Saadet. Erbakan merupakan bekas pemimpin parti Refah dan Perdana Menteri Turki pada tahun 1996. Erbakan digulingkan daripada Perdana Menteri oleh pihak tentera pada tahun 1998 dan parti Refah diharamkan. Selepas itu Erbakan menubuhkan parti Fazilet dan Saadet, manakala Erdogan menubuhkan parti AKP.


Kita tidak bercakap tentang al-Qaeda

Anwar memuji parti yang memerintah Turki sekarang, Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) dan mengenai kepimpinannya, Anwar menghuraikan lebih lanjut kenapa dunia Muslim akan mengambil pengajaran yang sangat negatif dengan penolakan Turki oleh EU itu.

"Mesejnya jelas walaupun Muslim yang paling moderat tetapi mereka tetap tidak dialu-alukan. Kita tidak bercakap tentang al-Qaeda; kita bercakap tentang Parti AKP. Kumpulan Muslim yang paling toleran; namun mereka tetap tidak mendapat toleransi daripada Eropah. Mesejnya akan terus membara, selagi anda mempunyai identiti Muslim, mereka ditanyakan dengan banyak soalan. Orang Eropah akan mempunyai banyak kesulitan dengannya. "


Anwar Ibrahim percaya penolakan Turki akan menjadi masalah kepada EU apabila semakin banyak negara Eropah Timur pada masa ini akan menjadi ahli.

"Pertamanya, secara geopolitik adalah benar [untuk dilakukan]. Apakah penjelasan yang boleh anda berikan untuk membawa kesemua negara Eropah Timur, tetapi tidak Turki?....[Penerimaan Turki] adalah jalan terbaik untuk memastikan kejayaan sebuah negara Muslim yang boleh dijadikan model," katanya.


Beliau secara dekat mengikuti hubungan antara Turki-EU dan berpendapat bahawa Muslim di seluruh dunia mempunyai minat mendalam, melihat apa yang berlaku di antara Ankara dan Brussels di atas dua sebab.

"Pertama, Turki sangat penting, salah sebuah daripada negara Muslim yang memainkan peranan utama. Turki negara yang berjaya. Kedua, untuk melihat sikap orang Eropah. Mereka bercakap tentang kebebasan dan maruah lelaki - wanita, kemudian kita juga perlu untuk melihat sama ada mereka akan membenarkan sebuah negara majoriti penduduk Muslim akan menjadi ahli EU. Mereka kata mereka tidak mengamalkan diskriminasi berdasarkan warna, bangsa atau kepercayaan. Mari kita lihat," katanya lagi.


Turki menjadi model dunia Muslim

Menyentuh sama ada Turki boleh dijadikan sebagai satu model kepada dunia Muslim, Anwar Ibrahim mengesahkannya bahawa Turki merupakan model yang terbaik dalam kes ini.

Menurutnya, Turki merupakan negara moden, demokratik dengan ekonomi pasaran yang berfungsi dan telah menjuarai banyak isu yang menarik perhatian dunia Islam.

"Lihat apa yang dilakukan oleh Turki di Darfur, apa yang mereka lakukan di Aceh. Saya telah bertemu dengan gabenor Aceh. Dia memilih bantuan Turki dengan menyatakan bahawa bantuan itu salah satu yang terbaik. Bersih, tiada rasuah. Anda tahu kenapa? Kerana orang Turki hidup di dalam suasana yang demokratik dan mereka cuba untuk menjadi Muslim yang baik," katanya.


Anwar Ibrahim tidak bersetuju dengan pendapat mengatakan Turki tidak sesuai digambarkan sebagai satu model terbaik dunia Islam apabila wujudnya tentangan kumpulan militan sekularisme Turki yang menjadi satu ancaman kepada ramai Muslim yang warak. Khususnya, berkenaan kes pengharaman terhadap wanita bertudung yang mempunyai kesan negatif terhadap keseluruhan dunia Muslim, khasnya dunia Arab.

Anwar menjelaskan bahawa isu itu berpunca daripada tentera, bukannya kemahuan rakyat Turki. Dalam kes pengharaman wanita bertudung , katanya : "Seseorang perlu membezakan antara suara rakyat Turki yang bebas dan suara muncung senjata. Orang Arab lebih tahu tentang perkara ini," memetik kata-kata Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdoğan, salah seorang pemimpin paling berani dalam dunia Islam, Anwar Ibrahim berpendapat Muslim memerlukan pemimpin sepertinya (Erdoğan).Foto atas, Recep Tayyip Erdoğan melakukan kunjungan hormat kepada Presiden Bush, Amerika Syarikat. Foto di bawah, Erdoğan turut melakukan kunjungan hormat kepada Ehud Olmert di Israel. Ketika itu Olmert merupakan Perdana Menteri Israel."Kita memerlukan pemimpin seperti Erdoğan. Dunia Islam perlu pemimpin seperti itu, kita mempunyai asas Islam yang kuat tetapi kita tidak pernah mendakwa mewakili Muslim atau mendakwa untuk menjadi parti agama – seorang pemimpin yang mempunyai keberanian hebat terhadap Iraq, Iran, Hamas dan pada masa yang sama mempunyai hubungan baik dengan Israel " kata Anwar Ibrahim.


[Nota AIDC : Menurut laporan Julia Kirby (Pembantu Penyelidik, Pew Forum on Religion & Public Life , Amerika) yang mewawancara Anwar Ibrahim, di Amerika Syarikat pada Jumaat, 7 April 2006, Anwar secara tegas menjelaskan pendiriannya bahawa beliau tidak bersetuju dengan HAMAS di Palestin, tetapi tetap menerimanya kerana telah dipilih oleh rakyat mereka. Oleh itu peranan pemimpin dunia Islam lain khususnya Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdoğan diperlukan untuk menuetralkan pegangan pemimpin HAMAS. Anwar juga turut melahirkan kemarahan kepada pentadbiran Washington kerana mencurigai kehadiran Erdogan menemui HAMAS. Kata Anwar, Perdana Menteri Erdogan telah memberikan taklimat ringkas kepadanya tentang apa yang berlaku semasa lawatan ke Palestin itu, dan pada fikirannya Erdogan seorang yang berani untuk menunjukkan kepada HAMAS bahawa beliau menghormati keputusan rakyat Palestin, dan dalam masa sama meyakinkan HAMAS supaya lebih bersederhana, serta mempelawa menjadi sekutu kepada Amerika. Kata Anwar lagi, Turki telah memaklumkan kepada HAMAS; “Ya, kami mampu untuk bekerja bersama dengan Amerika Syarikat untuk mencari persefahaman.” Rujuk laporan Pew Forum on Religion & Public Life tentang sikap Anwar dan Erdogan terhadap isu HAMAS, klik di sini ]


Mengulas mengenai isu pengasingan di antara tentera dengan Parti AKP untuk pilihan raya presiden yang akan datang, Anwar Ibrahim memuji tentera Turki tetapi menyeru mereka untuk menjauhkan diri daripada politik.

"Mereka boleh menjadi benteng keselamatan. Semasa saya berada dalam kerajaan dan menangani isu Bosnia, saya telah mendapat keistimewaan daripada tentera Turki secara dekat dan saya berasa amat kagum terhadap mereka, [untuk] disiplin dan keazaman mereka. Mereka perlu menjadi askar yang profesional tetapi hal politik perlu diuruskan oleh ahli politik, bukan oleh rasa hati tentera," katanya.


Anwar Ibrahim merupakan penceramah antarabangsa yang terkenal dalam topik "Islam dan demokrasi, kebebasan, pengurusan dan keperluan sikap kebertanggungjawaban". Beliau secara konsisten menegaskan Islam dan demokrasi adalah serasi.

Apabila ditanya mengapa terlalu sedikit demokrasi dalam dunia Muslim, beliau berkata sikap kebertanggungjawaban yang lemah seperti kepimpinan politik yang tidak munasabah adalah puncanya.

"Kepimpinan dalam dunia Islam tidak mewakili orang ramai. Mereka kebanyakannya rejim tentera. Negara Muslim yang paling popular mengamalkan demokrasi adalah Indonesia. Muslim di India juga menyertai proses demokratik dan mempunyai populasi Muslim yang kedua paling besar di dunia. Turki pula dianggap salah sebuah negara yang amat penting dan menjadi juara dalam demokrasi walaupun negara itu berada dalam ancaman. Di Timur Tengah, Iran adalah negara demokrasi semasa berada di bawah pemerintahan Musaddak (1). Dia (Musaddak) telah digulingkan oleh CIA dan perisikan British. Iraq semakin hampir kepada demokrasi sehingga Saddam. Juga Mesir, di bawah Raja Farouk, menuju ke arah pilihan raya yang demokratik sebelum rampasan kuasa dilakukan ke atasnya . Ianya hanya pemimpin tentera yang dilatih oleh Barat – dilatih oleh British atau Amerika – yang akhirnya melancarkan satu rampasan kuasa," katanya.

Dua kerajaan Iran berbeza; Musaddak (kiri) Perdana Menteri Iran semasa rejim Dinasti Pahlavi dan Mahmoud Ahmadinejab (kanan), Presiden Iran warisan Revolusi Islam, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Anwar memilih zaman Musaddak sebagai zaman demokrasi berbanding dengan zaman Ahmadinejab
Sokongan demokrasi Barat bercanggah ke atas dunia Muslim


Anwar Ibrahim mengutuk Barat yang kononnya mendesak demokrasi dalam dunia Muslim dan meminta Muslim untuk menyokong kebebasan serta mengutamakannya.

"Sebagai Muslim adalah tugas saya untuk menyokong dengan kuat kebebasan individu. Kebebasan hak individu termaktub dengan jelas dalam Syariah. Kenapa Nabi Muhammad berjuang menentang Jahiliah Quraisy. Dia (Nabi Muhammad)berjuang untuk kebebasan. Bukan untuk menjadi hamba kepada manusia, wang atau kuasa tetapi hamba kepada Tuhan," katanya.


AIDC menterjemah artikel Today's Zaman, Selçuk Gültaşli, 2007. Artikel asal klik di sini


Nota :

(1) Mussadak atau Mossadegh adalah nama gelaran kepada Mohammad Mosaddeq, Perdana Menteri Iran (1951 - 1953). Beliau dipilih menjadi Perdana Menteri (PM) semasa pemerintahan Dinasti Pahlavi, di bawah Raja Mohammad Reza Pahlavi atau Raja Shah Mohamad. Raja Shah Mohammad adalah putera kepada Shah Reza Pahlavi (Raja Pertama Dinasti Pahlavi) yang telah diangkat oleh pakatan Barat diketuai Amerika Syarikat setelah ayahnya (Shah Reza) dibuang negara oleh kuasa-kuasa Barat itu.

Semasa pemerintahan Raja Shah Mohamad, beliau bertelagah kuasa dengan Mussadak yang juga diangkat oleh Amerika. Pertelagahan berpunca daripada usaha Mussadak yang mahu memiliknegara industri minyak, sedangkan Raja Shah Mohamad mahu mewarisi sistem ayahnya, industri minyak dikekalkan kepada pihak British. Syarikat minyak British yang telah bertapak di Iran adalah AIOC (Anglo-Iranian Oil Company) atau British Petroleum dan sekarang dikenali BP.

Akibat kemelut itu, Raja Shah Mohammad kemudiannya melarikan diri keluar negara. Musaddak pula telah disingkirkan melalui rampasan kuasa oleh Jeneral Fazlollah Zahedi (proksi Raja Shah Mohammad) pada 19 Ogos 1953. Di belakang Jeneral Fazlollah dibiayai oleh Pihak British dan kerajaan Amerika melalui operasi CIA yang kenali sebagai "28 MORDAD 1332". Musaddak telah ditahan dan dipenjara selama tiga tahun. Selepas itu Raja Shah Mohammmad kembali semula ke Iran dan Musaddak pula diletakkan di bawah tahanan dalam rumah sehingga dia meninggal dunia.

Raja Shah Mohammad mengukuhkan pentadbirannya dengan melantik Perdana Menteri boneka dan menubuhkan badan perisikan Iran, yang dikenali sebagai SAVAK untuk menghancurkan kumpulan-kumpulan yang menentangnya.

Pada pertengahan tahun 1970, muncullah sebuah gerakan Islam yang dipimpin oleh Ayatollah Ruhollah Khomeini menggulingkan Raja Shah Mohammad yang disokong oleh British dan Amerika. Kemenangan Revolusi Islam pimpinan Ayatollah Ruhollah Khomeini itu telah menamatkan pemerintahan kuku besi Dinasti Pahlavi dan berakhirnya cengkaman kuasa Barat khususnya Amerika di Iran.

Bacaan lanjut klik di sini dan di sini

Artikel lain berkaitan :

1. Kisah di belakang tabir Erdogan, Abdullah Gul dan AKP di Turki..

2. Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP), Parti Islam Turki?
Sila klik untuk baca selanjutnya...

Konspirasi Anwar Ibrahim - Paul Wolfowitz di dunia Muslim dan MalaysiaKonspirasi Anwar Ibrahim - Paul Wolfowitz di dunia Muslim dan Malaysia


MBoz's diary

Berita Iraq menikmati bajet yang berlebihan ketika AS menunjukkan kelemahan di bawah beban defisit membangkitkan permintaan Iraq untuk menggunakan kos tersebut untuk dibayar kepada usaha pembangunannya semula, sebagai anugerah justifikasi selepas tamatnya riwayat politik kepercayaan seorang arkitek perang Iraq, Paul Wolfowitz bahawa perang tersebut dapat dilaksanakan dengan “harga yang murah,” dan Iraq dapat membayar semula dan kita (Amerika) musnah dengan duitnya sendiri.

Kesemua ini adalah mengarut, sudah tentu sebagai satu cara untuk menjustifikasikan pembatalan tanggungjawab di atas kemusnahan yang disebabkan oleh kita.

Ia juga satu peringatan bahawa orang seperti Wolfowitz, walaupun dibuktikan salah dalam setiap arahannya dan diaibkan secara politik secara berganda, telah berakar umbi dengan kukuh di pusat kekuasaan global yang telah berapa kali mereka melakukan kerosakan tetapi mereka masih digunakan perkhidmatannya.

Ini seperti campuran Woody Allen's "Zelig" dan Terminator – lelaki yang sentiasa menunjukkan dirinya sentiasa penting dan.....hanya..tidak akan...mati...

Anda juga dapat menemui cengkaman Wolfowitz dipanjangkan ke Malaysia, di mana pemimpin politik pembangkang Anwar Ibrahim terkenal kerana berhubung dengannya :

Sekarang salah seorang daripada tokoh paling terkenal di dunia Islam bernama Anwar Ibrahim – bersama rakan - rakan di Barat termasuk bekas Timbalan Setiausaha Pertahanan AS, Paul Wolfowitz dan bekas Presiden Bank Dunia, James Wolfensohn – Anwar mengetuai pakatan pembangkang yang berjaya menjejaskan pakatan Barisan Nasional secara teruk.

Antara matlamat Anwar : meruntuhkan satu sistem tindakan berdasarkan etnik (affirmative-action programs) secara bersungguh-sungguh yang sebelum ini telah membantu etnik Melayu menguasai Barisan Nasional untuk memerintah negara pelbagai kaum selama 50 tahun.

Jelaslah, matlamat khusus Anwar (affirmative-action programs), serupa dengan tindakan neocon yang menjadikan kumpulan pemikir Yahudi di Amerika itu menjuarai negara selama bertahun-tahun, dan Wolfowitz meneruskan taktik yang sama untuk menjadi juara di seluruh dunia, walaupun selepas dia mengulangi kegagalannya:

Menurut rekod, Paul Wolfowitz amat tertarik dengan pembangunan dan ekonomi yang demokratik yang telah berlaku di Taiwan selama beberapa dekad, dia berkata bahawa cabaran seterusnya adalah untuk membawa kejayaan ekonomi negara ke peringkat yang lebih tinggi.

“Taiwan perlu dijadikan sebagai pengkalan rakan perniagaan yang terbaik di dunia,” katanya, dengan mengambil Ireland sebagai contoh yang merendahkan cukai, tidak mengetatkan peraturan dan memperbaiki infrastruktur fizikal.

Sesungguhnya, dengan dasar seperti itu telah dilaksanakan dengan baik di negara kita (Amerika) sendiri sejak akhir-akhir ini, kesannya pembangunan ekonomi kita runtuh, kita mendapat krisis makanan yang teruk, dan kegagalan menghasilkan kekayaan yang secara keseluruhannya ?.

Adakah mereka ini (neocon) tidak pernah mempelajari kesilapan-kesilapan masa lalu?

Apabila berbicara tentang 'affirmative-action programs' dan Anwar Ibrahim, dia dilihat menjalankan pelbagai jenis pekerjaan upahan kepada Wolfowitz dan teman wanitanya, Shaha Riza (Anwar budak suruhan Wolfowitz dan Shaha Ali Riza):

Selepas setahun, Anwar Ibrahim dilantik menjadi pengerusi Foundation for the Future (Yayasan Masa Hadapan),pada 1 Oktober 2006, dia menulis kepada Robin Cleveland, pembantu kanan Wolfowitz di Bank Dunia dan meminta pemindahan Shaha Riza dari State Department (Jabatan Negara) ke Foundation for the Future.


Surat Anwar Ibrahim selaku Pengerusi Foundation for the Future kepada Robin Cleveland, memohon penukaran Shaha Ali Riza dari Jabatan Negara ke Foundation For The Future


Dua bulan kemudian, selepas Cleveland mengarahkan Timbalan Presiden Sumber Manusia Bank Dunia untuk meluluskan pemindahan itu, Bank Dunia telah menekan suis OK. Surat Anwar dan dokumen bank yang lain berkaitan dengan penukaran itu tidak menyebut bahawa Anwar Ibrahim merupakan seorang rakan lama Wolfowitz.

Salah seorang ahli politik Muslim yang terkenal, Anwar Ibrahim merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Dia dan Wolfowitz bertemu dan bersahabat pada pertengahan 1980-an, ketika itu Wolfowitz adalah duta A.S. ke Indonesia, berdasarkan laporan yang dinyatakan oleh Aasil Ahmad, penasihat kepada Anwar.

Pada tahun 1998, selepas memberikan ucapan dalam satu perhimpunan besar anti kerajaan, Anwar telah ditahan dan kemudian telah dipenjarakan atas tuduhan rasuah dan liwat. Semasa berada dalam penjara, Wolfowitz merupakan juara dalam bercakap mengenai Anwar.

Sebaik sahaja selepas serangan 9/11, Anwar Ibrahim, yang masih dipenjarakan, menulis satu esei mengutuk serangan itu dan menyeru Muslim supaya mengecam diktator Iraq yang menderitakan masyarakat Muslim.

Walaupun saya tidak bersetuju dengan taktik keji memburuk-burukkan yang dikenakan terhadap Anwar oleh parti memerintah, dan secara umumnya membantu meningkatkan suasana panas di blog Malaysia untuk membelanya, namun kehadiran Wolfowitz dalam sejarah politik Anwar merupakan satu peringatan yang jelas bahawa terdapat elemen gangguan yang berlebihan untuk membuatkan anda berfikir dua kali.

Sama ada di Taiwan, Malaysia, atau Washington D.C., orang seperti Wolfowitz akan berterusan menyelinap masuk ke dalam badan politik dan mengganggu perdebatan untuk mempromosi kegagalan pro-perang mereka, dasar pro kepada ahli korporat apabila seseorang memberikan kuasa kepada mereka.

Seperti seorang penyibuk utama, walaupun tidak diundang, mereka masih datang dan membawa nasib malang ke mana sahaja mereka pergi.


AIDC menterjemah artikel The Agonist, 13 Ogos 2008, bertajuk "Paul Wolfowitz: The Ultimate Bad Penny". Artikel asal klik di sini


Artikel lain yang berkaitan :

1. Anwar Ibrahim Malaysia : Pisau Milik Wolfowitz di Belakang Negara Asia Anwar Ibrahim Malaysia : Pisau Milik Wolfowitz di Belakang Negara Asia

2. Rahsia tugasan Anwar - Resolusi pertemuan sulit Anwar dan Wolfowitz di Munich

3. Apabila Iraq dan Afghanistan diserang, Anwar jadi Office Boy Amerika

4. Konspirasi Wolfowitz-Shaha-Anwar : SAIS, SAIC dan CIA..

5. Yayasan Hantu : Foundation For The Future

6. Di sebalik Anwar Ibrahim & Foundation For The Future

7. Anwar letak jawatan Pengerusi Foundation For The Future !

8. Pakatan Al Gore dan Anwar Ibrahim serang Malaysia


9. Bukan setakat Condoleeza Rice..Al Gore pun sokong Anwar

10. Kenapa Yahudi-Amerika suka Anwar?

11. Komplot Neocon & Israel Musnahkan Umat Islam

12. Anwar Ibrahim jawab isu Yahudi kepada pelabur asing di Hong Kong

13. Hubungan Anwar-Amerika bahayakan negara - Dr. Chandra Muzaffar

14. Lelaki Muslim bernama Anwar Ibrahim dari kaca mata Barat..

15. Hati-hati dengan Anwar, pesan Dr Yusof Qardawi..

16. Anwar Ibrahim : Masa Depan Demokrasi Muslim

17. Anwar beritahu Amerika Osama Laden pengganas Islam

18. Adakah Anwar berstatus warganegara Amerika?

19. Anwar Ibrahim 100 Tokoh Dunia (TIME)


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Komplot Neocon & Israel Musnahkan Umat Islam
Komplot Neocon & Israel Musnahkan Umat Islam


Oleh Steve Clemons

Dalam isu terbaru mengenai Dasar Luar Amerika, Joshua Muravchik – seorang pemikir neokonservatif (di American Enterprise Institute)– telah menerbitkan rencana luar biasa bertajuk, "Operation Comeback" yang menawarkan mea culpa (pengakuan terhadap kesalahan lalu) kerana terlalu banyak dasar luar neocon telah menghuru-harakan Amerika dan menyebabkan imej keberanian melampau Presiden Amerika bahawa dia lah pihak yang memulakan perang dunia ketiga terhadap negara Muslim.

Rencana Muravchik ditulis sebagai memo kepada “rakan neokonservatifnya yang lain.”

Terdapat banyak perkara yang menarik dalam cebisan ini, tetapi ini adalah sebahagian bahan kempen (parti Republikan) yang ditujukan kepada setiap pengundi:

Persediaan untuk Mengebom Iran

Jangan tersilap (memilih), Presiden Bush perlu mengebom kemudahan nuklear Iran sebelum meletak jawatan. Itulah sepatutnya tetapi tidak dapat dibayangkan jika Iran akan menerima sebarang pendorong keamanan untuk meninggalkan keinginannya kerana bom.

Pemerintahnya (Iran) adalah fanatik, berideologikan agama yang tidak akan menukar sesuatu pegangan yang mereka percaya sebagai status kuasa besar dengan semangkuk sup yang teruk. Walaupun di Iraq semakin baik, Iran yang bersenjatakan nuklear akan mensia-siakan sebarang perkembangan ini. Tiada pengganas yang paling berani dan pejuang jihad lebih berani selain daripada Iran yang bersenjatakan nuklear.

Kecaman keras dunia terhadap Bush apabila dia memetik picu senjata yang akan membingitkan telinga kepada setiap rumah. Ini akan menjadi suntikan semangat untuk organisasi seperti MoveOn.org.

Kita perlu membina strategi yang lebih intelek sekarang dan bersedia untuk mempertahankan tindakan apabila serangan berlaku. Secara khusus, kita perlu membantu orang ramai membayangkan apa yang akan terjadi kepada dunia sekiranya Iran yang bersenjatakan nuklear terus dominan.

Selain bahaya serangan Iran terhadap Israel atau bom beg baju di Washington, ia juga bermaksud berakhirnya rejim pengawalan senjata global dan bermulanya dominasi Iran di Timur Tengah.

Mencegah perkara ini sangat perlu. Terdapat keperluan yang amat mendesak dalam perang ideologi (demokrasi) ke atas Iran pada hari ini adalah sesuatu perlu, ia seakan-akan sama dengan Congress for Cultural Freedom of the Cold War (Kongres untuk Kebebasan Budaya Perang Dingin melawan Komunis), satu lingkaran global untuk golongan intelektual dan tokoh umum yang berkongsi penumpuannya terhadap demokrasi.

Pemimpin lingkaran global itu yang boleh menjalankan misi ini mungkin termasuk Tony Blair, Vaclav Havel, dan Anwar Ibrahim.Tony Blair sedang meletakkan satu kalungan bunga kepada Tentera British di JerusalemTony Blair (kanan) bersama Tzipi Livni, Menteri Luar Israel (kiri)


Saya tidak mahu menghalang kemahuan Iran untuk membangunkan nuklear, dan saya percaya bahawa ramai di kalangan elit pemerintah Iraq mahukan senjata nuklear, walaupun mereka mempunyai sebab-sebab untuk mengelakkan jalan tersebut – tetapi percakapan seperti ini mengenai pengeboman Iran akan melemahkan kredibiliti Amerika dan keupayaan kita untuk mempengaruhi pilihan Iran.

Pujian terhadap Josh Muravchik kerana pendedahan kebenarannya.

Pengundi perlu mempertimbangkan pandangan Josh Muravchik itu apabila mereka bertanya apakah yang akan berlaku dalam jadual pentadbiran Perang Salib Bush.

Sebelum mengakhiri catatan ini, biar saya tawarkan satu imej visual tentang pengeboman yang akan menyebabkan Iran menyerah kalah – sama ada seseorang percaya bahawa tindakan seperti itu akan terjadi atau tidak.

Pengeboman Iran akan mewujudkan satu “Lebuh Raya Besar Pengganas” dengan rangkaian pengganas dan pemberontak yang marah kepada AS yang berkaitan dengan Iran, Iraq dan Syria – yang betul-betul bersempadan dengan Israel.

Walaupun Iran dipersalahkan kerana membangunkan Hezbollah dan sayap militan Hamas, namun aktiviti pengganas seperti itu akan menyebabkan Iran keluar daripada Lebuh Raya Besar Pengganas dan menenggelamkan apa sahaja yang kita belum lihat sebelum ini.


AIDC menterjemah artikel Steve Clemons, The Washington Note, bertajuk "Reminder to Voters: Bush's Neocons Want to Bomb Iran - The Washington". Artikel asal klik di sini


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Pakatan Al Gore dan Anwar Ibrahim serang MalaysiaPakatan Al Gore dan Anwar Ibrahim serang Malaysia


Oleh Michael Billington

Kepada sesiapa yang biasa dengan sejarah perkauman Al Gore, anti-pembangunan, dasar imperialis terhadap negara membangun, ia bukan satu kejutan untuk melihat dia berkempen menentang “ancaman” kepanasan global yang dibuat-buat yang didakwa berpunca daripada proses pengindustrian.

Kebenciannya terhadap mana-mana negara membangun yang enggan mengikuti arahan daripada pembiaya Anglo-Dutch, “Washington Consensus” adalah bukti khusus dalam kes Malaysia. Pakatan Al Gore dan Anwar Ibrahim serang Malaysia

Executive Intelligence Review (EIR) baru-baru ini telah mendapat laporan bahawa Gore sekali lagi mengganggu hubungan dalaman Malaysia, berkonspirasi sekali lagi dengan Anwar Ibrahim (“aset yang dikongsi bersama” oleh Gore dan Paul Wolfowitz) untuk menurunkan majoriti parti di Malaysia dan mengambil alih kuasa, mewakili penaja kolonialnya.

Di sini merupakan tinjauan semula secara ringkas sumbangan jahat Gore yang lepas di Malaysia :

Pada November 1998, Presiden Clinton tidak dapat menghadiri mesyuarat penting Asia Pacific Economic Cooperation forum (APEC) atau Forum Kerjasama Asia Pasifik, kerana krisis ketenteraan di Balkan (yang mana telah dimulakan oleh Naib Presiden Al Gore dan rakannya, diplomat dan pemilik bank pelaburan Richard Holbrooke). Clinton telah menghantar Gore mengganti tempatnya untuk mewakili Amerika Syarikat. Dua bulan sebelum itu, Perdana Menteri Malaysia Mahathir bin Mohamad telah melaksanakan kawalan mata wang dan kadar mata wang tetap, untuk melawan serangan mata wang Asia oleh rakan spekulator yang melindungi nilai wang.

Clinton telah mempertimbangkan cadangan kawalan itu dengan merujuk sebagai “reka bentuk kewangan antarabangsa baru,” yang akan melihat Malaysia bergerak ke arah kawalan mata wang sebagai model yang berpotensi bagi negara membangun untuk melindungi diri mereka dalam kerangka kewangan baru.

Bagaimanapun, dalam usaha membina hubungan di antara Amerika Syarikat dan Malaysia, Gore melancarkan satu serangan terbuka terhadap Perdana Menteri Mahathir, serta membela bekas Menteri Kewangan yang dipecat iaitu Anwar Ibrahim, yang sebelum ini telah mempertahankan syarat-sayarat yang diberikan oleh IMF dan menolak kawalan dasar-dasar Mahathir.

Sebagai Menteri Kewangan (dan Timbalan Perdana Menteri), Anwar telah melaksanakan “dasar kesederhanaan IMF tanpa IMF,” sebelum Mahathir memecatnya.


‘Kita perlu membakarnya’

Gore merupakan penceramah jemputan forum APEC pada 16 November, berkongsi pentas dengan Mahathir. Di luar pusat persidangan, penganut fahaman anarki (demonstrasi) yang menyokong Anwar merusuh di jalanan, menyeru untuk menggulingkan kerajaan. Mendakwa Malaysia tidak dapat mempertahankan keselamatannya, Gore mendesak pengurusan hotel menutup penghawa dingin , dikatakan untuk menghalang musuhnya meletakkan racun dalam sistem aliran penghawa dingin itu.


Kemudian, di hadapan hadirin yang sedang berpeluh, Gore menghasut penganut fahaman anarki : “Demokrasi dapat memberikan tanda pengesahan bahawa perubahan perlu dalam usaha untuk menjadi efektif, jadi di kalangan negara yang terjejas oleh krisis ekonomi, kami secara berterusan untuk mendengar seruan untuk demokrasi, seruan untuk perubahan dalam banyak bahasa. Kuasa rakyat. Reformasi. Kita mendengarnya pada hari ini, di sini, sekarang, di kalangan rakyat Malaysia yang berani.”

Menteri Perdagangan Rafidah Aziz menamakannya “ucapan yang paling jijik yang saya dengar dalam hidup saya,” sementara Menteri Luar Abdullah Ahmad Badawi (sekarang Perdana Menteri) berkata : Malaysia mendapati perbuatan menghasut oleh kerajaan Amerika untuk tidak mengikut undang-undang untuk menggunakan cara yang tidak demokratik dalam usaha untuk menggulingkan kerajaan yang dipilih secara berperlembagaan, menjadi kebencian ramai. Rakyat Malaysia tidak senang dengan leteran kepura-puraan daripada mana-mana pihak asing, khususnya Amerika Syarikat yang diketahui sangat komited dalam pencabulan melampau hak asasi manusia.”


Dr. Mahathir lebih berterus-terang : “Kita perlu bakar dia. Al Gore tidak sayang kepada Malaysia dan juga rakyatnya. Al Gore dan kerajaannya hanya mahu memanipulasi dan mengawal negara kita.”

Gore tidak meminta maaf, tetapi memberitahu Perdana Menteri Rusia, Yevgeni Primakov (sasaran Gore yang lain untuk “pertukaran rejim”), “Ini adalah mesej rakyat Amerika, dan saya bangga untuk menyampaikannya di sini dan ke mana sahaja saya pergi. Bergerak ke arah abad ke-21 dengan ekonomi yang kukuh benar-benar memerlukan demokrasi dan kerajaan sendiri.”


Rakan-rakanya cuba menyelamatkan Anwar

Dua hari selepas kecaman Gore 1998 di Kuala Lumpur, Asian Wall Street Journal memberi ruang kepada Anwar Ibrahim dalam muka surat editornya, untuk Anwar menunjukkan kesetiaan kepada IMF dan dasar penjajah :

Tulis Anwar, “Selain menuding jari kepada spekulator dan menyalahkan ‘desakan yang tidak realistik’ yang diatur oleh agensi antarabangsa yang bertidak sebagai peminjam yang merupakan usaha terakhir, pertama sekali negara- negara Asia perlu meletakkan parlimen mereka dalam kawalan. Negara- Negara Asia perlu menamatkan “rancangan yang bercita-cita besar untuk projek ganjil,” menyatakan komitmen mereka “untuk membersihkan rasuah dan nepotisme,” menamatkan jurang tarif dan membasmi subsidi, monopoli dan pilih kasih...Terlalu banyak kepentingan menjadi taruhan. Melainkan angin kencang kemusnahan kreatif dilepaskan terhadap aktiviti korporat yang parasit dan meminta sewa [sebagai contoh industri nasional], ekonomi Asia tidak lagi akan mencapai perkembangan seperti sebelumnya.”

Maksudnya sangat jelas; “perkembangan seperti sebelumnya” semasa era penjajahan, dengan penjajah menyediakan bahan mentah dan kos buruh yang murah, tetapi penjajah tiada “rancangan yang bercita-cita besar untuk projek ganjil” dalam kepentingan mereka sendiri.

Beberapa minggu kemudian, spekulator George Soros menyatakan kembali sokongannya kepada Anwar dalam satu ucapan di Universiti Johns Hopkins, meminta supaya Anwar dibebaskan, serta menyalahkan Dr. Mahathir kerana membantu “kroninya” dengan membelanjakan ekonomi: “Jadi saya fikir apa yang perlu berlaku, adalah, dia (Dr Mahathir) perlu disingkirkan daripada kuasa,” kata George Soros.

Spekulator matawang, George Soros bersama Tian Cua, Ketua Penerangan PKR


Pada Ogos 2004, apabila Anwar Ibrahim disabitkan kesalahan rasuah dan liwat selepas 14 bulan perbicaraan, rakannya Al Gore, pada masa itu dalam bahang kempen Presiden melawan George W. Bush, mengambil masanya untuk bersuara lantang tentang kedaulatan undang-undang di Malaysia : “Saya amat terganggu dengan keputusan yang diumumkan di Malaysia dalam kes Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.... Perbicaraan yang diadakan dipaksa untuk mempertahankan standard keadilan antarabangsa yang olok-olok.”


Rakan-Rakan Anwar di Washington


Apabila Anwar dibebaskan daripada penjara pada 2004, dia disambut oleh dua sekutu rapat di Barat, Al Gore dan Paul Wolfowitz.

Paul Wolfowitz ketika itu Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika menghabiskan masa tiga jam melawat Anwar di Munich. Banyak benda yang dibincangkan antara mereka berdua yang mengakibatkan selepas itu Anwar telah berhijrah dan bermastautin di Amerika selama dua tahun (2005-2007)


Barangkali Wolfowitz, pada ketika itu sedang melaksanakan versi tentera “penukaran rejim” di Iraq, telah mengaturkan Anwar untuk mendapatkan jawatan di Johns Hopkins University School for Advanced International Studies (SAIS) di mana Wolfowitz pernah menjadi dekan di SAIS universiti itu.

2005 : Anwar melawat Paul Wolfowitz, Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika di Pentagon (Pusat pentadbiran CIA). Pentagon merupakan tempat kawalan larangan untuk orang awam khususnya Muslim yang datang dari negara IslamAnwar juga telah mendapat jawatan di St. Anthony’s College, Oxford, England, ketika dia bertemu Gore, pada masa itu sedang melaksanakan perlindungan nilai kewangan di London, di bawah Generation Investment Management.

Anwar juga telah menghabiskan masa dengan rakan lamanya daripada oligarki (sekumpulan kecil orang yang berkuasa dalam pentadbiran) British, Chris Patten, bekas gabenor tertinggi Hong Kong, dan Gordon Brown, Perdana Menteri sekarang.

Kemudian Anwar kembali ke Washington, beliau mendapat jawatan yang menguntungkan antara lain, bekerja untuk Wolfowitz di Bank Dunia, mengenakan syarat terhadap negara membangun yang menolak bentuk “demokrasinya” yang telah rosak. Dia juga terlibat dalam sebuah projek yang dipromosikan oleh Dick Cheney dan anak perempuannya, Liz Cheney, iaitu satu kegiatan yang bertujuan untuk melemahkan, meruntuhkan atau menggulingkan sistem pemerintahan sedia ada di dunia Arab yang dinamakan Foundation for the Future .


Apabila Wolfowitz perlu mencari tempat untuk menghantar teman wanitanya (Shaha Ali Riza), disebabkan potensi konflik kepentingan di Bank Dunia, Anwar menerimanya dengan tangan terbuka, mengalihkan hala tuju “anti-rasuahnya” ke arah yang lain apabila Wolfowitz mengaturkannya untuk membayar Shaha Ali Riza dengan gaji yang banyak tanpa cukai atas nama Bank Dunia. Wolfowitz tidak lama kemudian disingkirkan daripada jawatannya kerana kelakuan hipokrit itu, walaupun wakil daripada negara membangun di Bank Dunia mempunyai sebab yang lain yang lebih serius untuk membuangnya keluar dari Bank Dunia.

Pada Februari 2006, Gore berkongsi pentas dengan Anwar di Jeddah Economic Forum, Arab Saudi. Gore berkongsi kedudukan dengan rakyat Malaysia yang lain pada 2007 : dia dan Dr. Mahathir dicalonkan untuk Hadiah Nobel Keamanan. Walaupun Gore menang, untuk cerita-cerita bohong genosid dalam filemnya, “An Inconvenient Truth”, Gore telah melaksanakan “Keamanan untuk Kubur” kepada berjuta-juta orang miskin di dunia.

Al Gore, bekas Naib Presiden Amerika Syarikat sedang berkata sesuatu kepada Anwar Ibrahim sambil diperhatikan oleh Ali Al Kamali (Pengarah Urusan Datamatix) dan Mary Robinson, bekas Perdana Menteri Ireland 1990-1997). Gambar di atas dirakam pada 18 Nov 2006 di Bustan Al-Arab Hotel Dubai, ketika Al Gore merasmikan majlis penyampaian Anugerah Middle East “3rd Banking Excellent Award” anjuran Datamatix, badan pemikir Amerika di Timur Tengah. Ketiga-tiga mereka adalah anak buah Al Gore, mewakili Dubai, Malaysia dan Ireland.


Anwar Ibrahim kembali dalam politik sekarang. Dia telah menyatukan semua pembangkang dalam satu pakatan di bawahnya, dengan parti fundamental Islam dan parti kaum yang mewakili pecahan minoriti Cina dan India, yang enggan bekerja sama dengan pakatan kerajaan. Walaupun parti- parti ini memenangi dua pertiga daripada kerusi parlimen, yang lebih daripada apa yang dimenangi oleh pembangkang dalam pilihan raya sebelum ini, Anwar telah bercakap besar bahawa dia boleh “memujuk” beberapa Ahli Parlimen untuk beralih pihak.

Adakah Al Gore, fasis hijau yang merupakan sebahagian daripada pujukan itu?


AIDC menterjemah artikel tulisan Michael Billington, dari Executive Intelligence Review (EIR) bertajuk "Gore’s Racist Assault Against Malaysia". Artikel asal klik di siniArtikel lain yang berkaitan :

1. Anwar Ibrahim Malaysia : Pisau Milik Wolfowitz di Belakang Negara Asia

2. Tokoh Amerika : Anwar Ibrahim dan Al Gore

3. Bukan setakat Condoleeza Rice..Al Gore pun sokong Anwar

4. Rahsia tugasan Anwar - Resolusi pertemuan sulit Anwar dan Wolfowitz di MunichSila klik untuk baca selanjutnya...

Apakah Anwar Ibrahim seorang intelek?Apakah Anwar Ibrahim seorang intelek ?


Oleh Yahaya Ismail

Apakah rakyat Malaysia inginkan seorang pemimpin negara yang kurang bijaksana untuk mentadbir negara kita yang tercinta ini? Sudah pasti tidak. Siapakah yang patut menjadi pemimpin negara menurut kaca mata rakyat majmuk di negara kita? Dia mestilah seorang yang bijaksana, berkelulusan tinggi, berpengalaman, berjiwa besar, sanggup berkorban dan berani menghadapi segala cabaran demi menjaga kepentingan negara dan rakyat. Di samping itu dia mestilah mempunyai vis, idea-idea yang bernas untuk merancangkan masa depan negara yang boleh menjamin kesejahteraan rakyat.

Kita bandingkan kemampuan intelek Mahathir dengan Anwar. Jangan emosional dan terimalah hakikat yang sebenar kerana kita tidak mahu negara kita yang tercinta dipimpin oleh seorang tokoh yang hanya pandai bercakap tetapi tidak bijak mentadbir negara dengan baik. Mahathir seorang doktor perubatan. Anwar ada kelulusan dalam pengajian Melayu tetapi gagal mendapat honours – Cuma ijazah am.

Mahathir pernah menulis rencana-rencana kritik sosial yang tajam dalam akhbar The Straits Times sejak di kampus dan banyak memberi ceramah untuk menaikkan semangat. Mahathir bekerja sebentar dengan kerajaan, lepas itu membuka kliniknya sendiri – Maha Klinik di Alor Star. Anwar membuka Yayasan Anda, sekolah swasta, dan kawan-kawannya dan menjadi presiden ABIM. Mahathir menjadi ahli Seberkas sebelum menjadi ahli UMNO. Anwar dikatakan menjadi ahli UMNO setelah dia disintuklimau oleh Mahathir dan dibawa ke dalam kabinet pada tahun 1982. Kata Anwar dia sudah jadi ahli UMNO sebelum itu lagi. Maknya yang membayar yuran kerana maknya sudah menjadi ahli UMNO.

Kalau Mahathir tidak memberi peluang kepada Anwar sebagai ahli kabinet apakah mungkin dia akan menjadi manusia penting hingga mencapai jawatan Timbalan Perdana Menteri? Sudah pasti tidak. Walau pun dia tidak mempunyai latar belakang ekonomi atau finance namun Mahathir tetap memberi peluang pengalamannya sebagai persediaan menjadi bakal Perdana Menteri. Tapi apakah Anwar berjaya sebagai Menteri Kewangan? Sorrylah. Dia gagal.

Walau pun dia cuba menandingi Mahathir sebagai seorang pengarang dengan menerbitkan dua buah buku yang kononnya hasil dari keintelektualannya namun isinya tidak memberansangkan sebagai apa yang ditulis Dr Mahathir dalam berbagai karyanya baik dalam bahasa Inggeris mahu pun bahasa Melayu. Nyatalah Anwar tidak mencapai taraf intelektualan seperti Mahathir walaupun dia cuba memperlihatkan mutu pencapaian inteleknya.

Dia lebih banyak memagut dan menyusun buah fikiran orang lain, para filsuf yang menarik perhatiannya untuk menunjukkan kepada umum bahawa dia seorang ”pemikir” seorang intelektual. Ya betul dia seorang intelektual tetapi taraf intelektualismenya tidak sampai ke taraf pemikiran Mahathir yang lebih kritikal, asli dan bermutu.

Malah ada orang yang bertanya apakah karyanya seperti Asian Renaissance itu karya asli Anwar atau dibantu oleh orang-orang tertentu untuk menyiapkannya? Dengan berbagai catatan kaki dan berbagai isu sosial, politik, ekonomi, falsafah, kesusasteraan dan moral yang diabadikan di dalam buku itu telah menimbulkan tanda tanya apakah Anwar mempunyai waktu lapang yang banyak untuk menguasai bidang ilmu tersebut? Barangkali dia mempunyai banyak waktu untuk bermenung dan berfikir untuk mencari ilham sebagai gagasan reformasinya.

Oleh kerana Mahathir seorang pemimpin yang berjiwa reformasi, seorang tokoh politik yang mempunyai visi dan wawasan maka dia berjaya mentafsirkan idea-ideanya yang bernas menjadi kenyataan. Dia tidak gentar menghadapi cabaran dan tidak takut menentang kuasa besar sekiranya dia menganggap kuasa besar seperti Amerika lebih mengutamakan kepentingan dan muslihat politik dan ekonomi negara itu dari membantu negara-negara kecil di dunia. Mahathir tegas dan berani menentang arus. Anwar sebaliknya berlagak sebagai seorang pemimpin oportunis dan sanggup menjadi alat kuasa besar sekiranya ia menguntungkan politik peribadinya.

Antara kedua pemimpin ini rakyat lebih menyanjung tinggi kepimpinan Mahathir. Dia ada oomph, Anwar ada mantra. Dia sanggup mengikut arus demi kepentingan negara dan rakyat Malaysia. Anwar sanggup mengikut arus sekiranya ia memberi keuntungan politik peribadinya. Mahathir ada Wawasan 2020. Anwar cuma ada mimpi reformasi. Mahathir tokoh politik yang bertindak cepat dan bertanggungjawab terhadap apa yang dia lakukan.

Anwar sebaliknya bukan seorang tokoh yang action-oriented tetapi seorang romantikus yang dikhayalkan oleh omongannya sendiri. Mahathir kaya dengan idea dan berusaha untuk membangunkan dunia baru yang lebih menyerlah bagi rakyat Malaysia dan negara. Anwar, sebaliknya, kaya dengan mantra dan oleh kerana itu dia tidak mampu mengisi aspirasi rakyat dan negara dengan khayalan reformasinya.

AIDC memetik buku tulisan Yahaya Ismail bertajuk "62 Dalil Mengapa Reformasi Anwar Gagal", Penerbitan Usaha Teguh Sdn Bhd, Petaling Jaya, 1999.Artikel lain tulisan Yahaya Ismail :

1. Estrada Kawan Baik Anwar

2. Kenapa Habibie sokong Anwar Ibrahim ?

3. Anwar Ibrahim peliwat Azizan Abu Bakar

4. Anwar Ibrahim Memperalatkan Agama

5. Anwar Mahu Sabotaj Ekonomi Negara ?

6. Kenapa media Barat Pro Anwar ?

7. Pasukan Penasihat Anwar Ibrahim Kurang Berwibawa

8. Reformasi Anwar Tajaan Amerika

9. Anwar Gagal Sebagai Menteri Kewangan

10. Apakah Anwar Menjadi Agen CIA?

11. Yahudi Di Belakang Anwar

12. Anwar Tak Berani Bersumpah Dengan Al-Quran

13. Anwar juga penganut nepotismeSila klik untuk baca selanjutnya...

Konspirasi Anwar Terdedah
Konspirasi Anwar Terdedah


Oleh Yahaya Ismail

Oleh kerana ia memakai berbagai-bagai jenis topeng yang berwarna-warni untuk menyesuaikan diri dalam berbagai golongan masyarakat maka sukar bagi seseorang hendak mengetahui siapakah orang yang bernama Anwar Ibrahim ini?

Dengan menggunakan khidmat nasihat dari Institut Kajian Dasar (IKD) dalam negara dan Asia Pacific Policy Centre (APPC) yang diketuai oleh Doughlas H. Paal yang pernah berkhidmat dengan Dewan Keselamatan Negara maka besar kemungkinan Anwar menjadi agen CIA.

Kedua pertubuhan ini bertujuan untuk menyemarakkan lagi imej Anwar sebagai pemimpin politik bertaraf antarabangsa dengan harapan ia dapat menggerhanai ketokohan PM sendiri. Tidak pernah sebelum ini seorang Timbalan Perdana Menteri atau pun Menteri Kewangan mempunyai suatu pertubuhan tertentu untuk menjaga imej ketokohan mereka baik di peringkat nasional apa lagi internasional.

Datuk Murad dalam keterangan bersumpahnya menyatakan Anwar telah menyumbangkan US$10 juta (RM38 juta) kepada pertubuhan ini yang beribu pejabat di Washington, USA. Anwar dilantik sebagai penaung (patron) kerana memberi sumbangan kewangan tersebut. Tujuan utama ialah untuk membawa hubungan yang mesra antara pemimpin-pemimpin politik dan bisnes Amerika dengan rakan-rakan seperjuangan di Asia Pasifik. Ia juga bertujuan untuk memberi ruang kepada Amerika untuk memainkan perasaan yang lebih besar dan kreatif di kawasan Asia pasifik yang mencakupi bidang perniagaan, politik, ekonomi dan keselamatan.

Anih bin pelek mengapakah APPC hanya mempunyai seorang pemimpin Asia, iaitu Anwar Ibrahim, sebagai penaungnya tetapi sebahagian besar dari tenaga badan ini terdiri dari tokoh-tokoh politik dan pegawai-pegawai pentadbir Amerika yang pernah berkhidmat dalam badan keselamatan negara Amerika.

Di sini saya senaraikan nama-nama pemimpin APPC untuk pengetahuan para pembaca sekalian. Penaungnya ialah Anwar Ibrahim. Presiden APPC ialah Douglas H. Paal, David G. Brown (Senior AssociateI, Seth R. Sulkin (Adjunct Fellow) dan James Kuhn (Programme Director). Ahli lembaga amanahnya pula terdiri dari Brent Scowcroft (bekas Penasihat Keselamatan kepada bekas Presiden George Bush dan bekas Lt. Jeneral Tentera Udara Amerika), Robery Orr (bekas duta ke Singapura dan bekas Governor Indiana), Frank Carlucci (bekas Setiausaha Pertahanan Amerika dan bekas Penasihat Keselamatan Negara kepada bekas Presiden Ronald Reagan), dan Dave McCurdy (bekas pengerusi, Democratic Leadership Council dan bekas ahli Kongres Amerika).

Dari senarai para pemimpin APPC ternyata ia mempunyai hubungan yang rapat dengan jabatan pertahanan dan keselamatan Amerika. Malah bolehlah dikatakan APPC ini adalah sebuah front badan perisikan Amerika untuk menyebarkan pengaruh dan kuasa politik Amerika ke bahagian Asia Pasifik. Jelas kepada kita Anwar terlibat secara langsung dalam penubuhan dan pengurusan badan ini melalui sumbangannya sebanyak US$10 juta.

Apakah muslimat Anwar untuk membiayai sebuah pertubuhan di Amerika yang didalangi oleh bekas Setiausaha Pertahanan Amerika dan beberapa orang Penasihat Keselamatan yang terkemuka itu?

Jawapannya jelas. Anwar hendak menggunakan badan ini, selain dari hubungan peribadinya dengan beberapa pemimpin kerajaan Amerika dan Yahudi untuk membantunya melaksanakan konspirasinya bagi menjatuhkan kerajaan yang dipilih rakyat sekarang. Sebagai bekas penasihat pertahanan dan keselamatan negara Amerika tentulah mereka mempunyai berbagai cara, haram dan halal, sah dan tidak sah, untuk merancangkan penggulingan sesebuah kerajaan di mana saja di atas muka bumi ini yang tidak disenangi Amerika.

Di samping itu badan ini juga, dengan kepakaran dan hubungannya yang terus dengan kerajaan Amerika, dapat membantu Anwar dalam berbagai perkara untuk menjayakan hasrat politiknya, iaitu menjatuhkan pimpinan Mahathir. Sememangnya Amerika membenci Mahathir tersingkir. Penggantinya sudah ada iaitu Anwar yang sanggup menjadi budak suruhan Amerika dan sanggup pula membiayai pertubuhan asing bagi kegunaannya kelak.

Tetapi Anwar telah melampaui batas dalam tindak-tanduknya untuk menumbangkan kerajaan yang sah dan menggunakan sokongan, bantuan serta kebijaksanaan kuasa asing.

Murad mendedahkan bahawa Anwar mahukan APPC menguruskan rezab Bank Negara Malaysia dan KWSP yang berjumlah RM50 billion sebagai membalas jasa dan perkhidmatan APPC untuknya. Ini pengkhianatan nombor wahid! Tidak pernah terdengar seorang menteri kewangan sebuah negara sanggup menyerahkan kepada orang asing menguruskan rezab simpanan negara. Bagaimanakah dia boleh membuat cadangan demikian memperjudikan wang kepunyaan rakyat dan negara Malaysia kepada sebuah pertubuhan asing, APPC, yang memberi perkhidmatan untuk menjaga kepentingan seorang individu, Anwar Ibrahim?

Nasib baik pihak Bank Negara tidak melaksanakan hasratnya yang boleh ditafsirkan sebagai menyalahgunakan wang rakyat dan negara untuk tujuan politik peribadinya. Sikap tidak bertanggungjawab dan menjadi talibarut asing tidak membayangkan dia sebagai seorang patriot, malah sebagai pejuang Islam yang ia laung-laungkan itu. Allah masih sayang kepada rakyat dan kerajaan negara kita dan menyelamatkan kita dari belenggu asing gara-gara seorang pejuang Islam yang mengamalkan homoseks dan gila kuasa.

Inilah sikap dan perjuangan seorang yang mendabik dada sebagai pejuang Islam yang sanggup membiayai pertubuhan asing atas usaha pemimpin-pemimpin terkemuka Amerika terdiri dari bukan Islam untuk ia gunakan bagi menjatuhkan kepimpinan Islam di negaranya sendiri! Bukankah ini pengkhianatan namanya? Apakah mereka yang menyokong Anwar masih buta matahari dan tidak dapat melihat konspirasi Anwar itu?

Sekiranya anda patriot bangsa, pejuang Islam tulen, yang ada maruah dan berilmu sanggupkah anda menerima kepimpinan seorang rakyat Malaysia yang menjadi orang suruhan kuasa asing? Waktu Mahathir dan Musa Hitam menentang Tengku Abdul Rahman Putra Al-Haj selepas peristiwa 13 Mei 1969 mereka tidak menggunakan pertubuhan asing ataupun kuasa asing membantu mereka. Akhirnya mereka dipecat dari UMNO dan mereka tidak mengemis meminta bantuan Amerika, Britain ataupun media barat untuk menjulang mereka. Begitu juga dengan Ku Li, Rais Yatim dan bekas pemimpin-pemimpin UMNO yang mendirikan semangat Melayu 46. Mereka tidak menjilat pemimpin-pemimpin asing, khasnya barat, untuk meminta bantuan moral, politik atau pun wang ringgit bagi menentang kerajaan UMNO/BN.

Mereka semuanya ada maruah, ada harga diri. Mereka tidak seperti Anwar yang sanggup membiayai pertubuhan asing didalangi oleh penasihat-penasihat keselamatan negara Amerika untuk membantunya. Apakah ini jenis pemimpin Islam yang dikagumi oleh para taksub yang buta mata hati? Apakah anda tidak dapat menilai antara pemimpin yang patriotik dengan pemimpin yang menjadi Sang Rajuna Tapa yang sanggup menjadi pengkhianat kepada negara sendiri? Tepuk dada tanya selera.

Bahawa dengan adanya IKD dan APPC yang dibiayai berjuta-juta ringgit oleh Anwar menunjukkan dia mempunyai agenda politiknya? Barangkali jin afrit untuk tujuan politiknya? Barangkali jin afrit dalam lampu ajaib Aladdin sendiri pun tidak berupaya hendak membekalkan wang sebanyak itu. Apakah Amerika atau kuasa-kuasa asing tertentu yang membantunya dengan wang ringgit berbillion ringgit? Kita tidak pasti.

Memandangkan dia mempunyai banyak sahabat yang berpengaruh di Washington boleh jadi juga Uncle Sam menghulurkan derma “ikhlas” yang lumayan kepadanya memandangkan statusnya sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan. Barangkali Amerika “melabur” pada batang tubuhnya yang kononnya akan menggulingkan Mahathir dan melantik dirinya sendiri sebagai PM yang baru yang 100% pro Amerika dan Barat!


Besar kemungkinan RM3 billion dalam simpanan 20 master account itu diperolehi melalui tumbuk rusuk atau kick back dari projek-projek kerajaan yang diswastakan. Kroni-kroninya yang menjadi jutawan terkejut sudah pasti akan menderma secara ikhlas tetapi bersembunyi untuk membantu Anwar dalam konspirasi menumbangkan Mahathir dan kerajaan.

Dalam surat bersumpahnya yang diedarkan kepada para wartawan Datuk Murad dengan berani mendedahkan mereka dan kumpulan tertentu yang mendapat habuan dari Anwar. Dia mengaku bahawa Anwar memberi arahan kepadanya untuk mengeluarkan wang dari master accountnya untuk dibayarkan kepada individu-individu tertentu dan juga pertubuhan dari tahun 1992 hingga 1997.

Anwar menerima RM50 juta dari akaun tersebut, Dato (sekarang Tan Sri) Abdullah Ahmad (Bangsa-Bangsa Bersatu)- RM 5juta, Dato’ Nasaruddin Jalili – RM 10 juta, Asia Pacific Policy Centre (APPC) dan Douglas H. Paal – RM38 juta (US$10 juta), Institut Kajian Dasar (IKD) yang dipimpin oleh Kamaruddin Jaafar – RM5 juta, Aliran dan Dr. Chandra Muzaffar – RM5 juta, ABIM – RM5 juta, International Institute of Islamic Thoughts (IIIT) yang dipimpin oleh Prof Syed Naquib al-Attas – RM2 juta, sebuah yayasan Islam di Britain – RM 1 juta. Jumlah semua RM121 juta.

Datuk Murad juga diberitahu bahawa Anwar memberi arahan kepada Tong Kooi Ong, Ketua Pegawai Eksekutif Philio Allied Berhad yang juga menguasai Phileo Allied Bank, menerima Shamsidar dan seorang Encik Rahman bekerja di syarikat Tong. Shamsidar ialah isteri bekas setiausaha sulit Anwar, Azmin Ali.

Menurut keterangan Ummi Hafilda, adik Azmin, kakak iparnya ini mempunyai hubungan sulit dengan Anwar seperti mana yang dinyatakan dalam suratnya kepada Perdana Menteri pada tahun 1997 yang lalu. Shamsidar dikaitkan diberi gaji yang lumayan, sebuah Audi dengan seorang pemandu oleh syarikat Tong tanpa perlu bekerja sepenuh masa.

Datuk Murad juga mendedahkan bahawa Anwar telah mengarahkannya untuk menjalankan beberapa urusan korporat bagi menjaga kepentingan kroni-kroni Anwar. Antara yang paling besar ialah pengambilalihan Sikap Power, syarikat yang memegang konsesi Independent Power Project (IPP) di Lumut Perak kepada MRCB. MRCB selepas itu memasukkan Sikap Power ke dalam anak syarikatnya Malakoff Berhad. Adakah dipercayai RM50 juta telah dimasukkan ke dalam akaun politik Anwar Ibrahim.

Menurut Datuk Murad lagi Tong Kooi Ong diperkenalkan oleh Murad kepada Anwar hingga ia menjadi salah seorang kroni yang dipercayai dan memperolehi berbagai-bagai faedah dari persahabatan dengan bekas Menteri Kewangan tersebut. Dikatakan oleh Tong kepadanya bahawa dia, Tong, telah membuka master account untuk menyalurkan segala sumbangan kewangan untuk kepentingan politik Anwar. Akaun ini dikawal oleh Tong sendiri.

Master account ini memperolehi berbagai-bagai hasil dari saham dan hartatanah. Pada suatu ketika Tong memberitahu Datuk Murad nilai hasil dari saham dan hartatanah master account ini sekitar RM200 juta. Tidak kurang dari 20 master account dimiliki oleh kroni-kroni Anwar untuk menjaga kepentingan politik Anwar yang hasilnya melebihi RM3,000 juta atau tiga billion!

Inilah jenis manusia pemimpin yang julang tinggi kesucian Islam yang kononnya anti-korupsi, anti penyelewengan, tidak punya kroni dan amat telus dalam semua urusan!

Nah, kalau Anwar berani mempertikaikan tuduhan Datuk Murad sila menafikan segala tuduhan Murad dalam statutory declaration juga.

Seluruh rakyat Malaysia, termasuk mereka yang taksub, yang buta matahati, hendak tahu apakah pejuang Islam ini berani menyaman dan membuat kenyataan penafian secara sumpah seperti Murad. Sekiranya Anwar tidak berani membuat kenyataan bersumpah bermakna dia mengaku segala tuduhan Murad sebagai benar belaka. Sekarang dia terkulat-kulat hendak mencari jalan dan pembohongan untuk menafikan semua tuduhan Murad itu.

Sekarang seluruh rakyat Malaysia hendak tahu pendirian Anwar. Buat kenyataan bersumpah menolak segala tuduhan Murad, dan heret Murad ke mahkamah atau tuduhan memfitnah dan lain-lain lagi. Kalau dia diam membisu, tidak membuat kenyataan bersumpah seperti Murad bermakna dia bersalah dan menjadi penjenayah kolar putih yang paling memalukan. Surat bersumpah itu boleh dijadikan bahan bukti yang kukuh.

Sesiapa yang membuat surat bersumpah dan didapati isinya palsu maka dengan sendirinya dia akan dikenakan hukuman penjara selama tiga tahun. Justeru itu hingga saya menulis rencana ini tidak seorang pun yang namanya tersiar dalam surat sumpah Murad sanggup mengemukakan surat bersumpah seperti Murad untuk menolak tuduhan bekas penolong gavernor Bank Negara tersebut. Mereka tahu risikonya dan mereka tidak mahu mencari na’as memberi keterangan palsu secara surat bersumpah.

Apakah politikus yang menikus ini boleh membuktikan bahawa dia seorang yang super bersih, tidak punya master account bernilai RM3 billion di mahkamah? Atau dia dan juak-juaknya akan berkata Datuk Murad membuat fitnah untuk menjatuhkan maruah pejuang Islam? Okay, kalau Murad dikatakan membuat fitnah silalah menyamannya di mahkamah. Menurut sumber-sumber yang layak dipercayai Datuk Murad dan beberapa orang lagi yang pernah diperalatkan Anwar akan tampil ke depan untuk membongkar dan melondeh segala rahsia penyelewengan yang telah dilakukan oleh bekas pemimpin ABIM ini. Kalau Anwar menganggap maruahnya tercemar dengan pendedahan itu silalah memulihkan balik maruahnya dengan mengheret Murad ke mahkamah.

Pendedahan Murad bukan lakonan keracunan arsenik kelas filem Bollywood bermutu rendah. Sebagai seorang patriot bangsa beliau sanggup menghadapi segala risiko. Dia berasa bersalah terhadap rakyat dan juga kerajaan kerana terlalu mengagumi Anwar hingga sanggup dijadikan alat dan melaksanakan segala arahannya yang merupakan sebagai penyelewengan dan konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan BN pimpinan Mahathir.

Dia cepat insaf tentang mainan kongkolikong Anwar dan kini ingin menebus dosanya terhadap rakyat dan kerajaan. Dia sanggup menghadapi segala risiko dari tindakannya itu. Sebagai seorang patriot dia, Datuk Murad, yakin dengan pendedahan itu dia dapat kembali menebus segala dosanya sebagai talibarut Anwar. Inilah semangat seorang pahlawan seorang patriot, seorang kesatria yang cinta kasihnya hanya untuk tanahair yang tercinta, rakyat yang aman damai dan kepimpinan kerajaan yang banyak menabur bakti dan jasa kepada semua.

Anwar banyak melemparkan tuduhan kononnya Tun Daim membawa keluar RM10 billion dengan kapal terbang dan meletakkan beg duit di sampingnya! Banyak lagi menteri dan juga PM yang dicemari Anwar dengan berbagai tuduhan liar tanpa bukti yang super kukuh. Nah, sekarang giliran dia pula dituduh menyimpan 20 master account yang bernilai ebih dari RM3 billion untuk tujuan politiknya. Ini bukan tuduhan liar. Ada bukti dan Datuk Murad berani menentang Anwar di mahkamah untuk membogelkan segala bahan-bahan buktinya kelak. Mengata dulang paku serpih, mengata orang sebenarnya inta yang maha lebih!

Seperti cacing kepanasan Anwar dan para kroninya kini menjadi sorotan paling istimewa dari seluruh rakyat. Datuk Murad berkata dia juga diarah oleh Anwar untuk menyelesaikan hutang Marina Yusof dengan bank-bank tempatan sebanyak RM20 juta.

Murad mengemukakan permohonan Marina kepada Tabung Pemulihan Usahawan untuk menyiapkan bangunannya di Jalan Tun Razak iaitu Marinara. Pada waktu itu Marina sudah keluar dari Semangat 46 dan dia banyak terhutang budi kepada Anwar yang membantunya menyelesaikan hutang-hutangnya.

Sewaktu dalam Semangat 46 Marina pernah mengecam Mahathir dan Tun Daim yang dikatakan cuba menghalangnya dari mendapatkan pinjaman bank. Lalu secara diam-diam dia berjinak dengan Anwar untuk mendapatkan bantuan bagi menjelaskan hutangnya bernilai berjuta-juta ringgit di samping mendapatkan pinjaman bagi menyiapkan Marinara. Dengan kata lain, Marina juga ada kepentingan peribadi menyertai kabilah Anwar. Yang lucunya kedua bekas ahli UMNO ini mengecam UMNO tetapi melalui UMNO itulah kedua-duanya menjadi kaya raya. Marina juga boleh menyaman Murad dan jangan salah ibu mengandung sekiranya senjata kembali makan tuan. Tapi seperti orang lain juga nama mereka didedah oleh Murad, Marina juga tidak berani hendak menyaman Murad atau menyatakan bantahan secara surat bersumpah.

Chandra Segaran Pillai Muzaffar, Timbalan Presiden Keadilan juga dituduh menerima habuan sebanyak RM5 juta untuk dirinya dan Aliran yang pernah dipimpinnya. Dia juga dikatakan hendak menyaman Murad. Silakan. Chandra pernah menjadi Presiden Aliran dan sangat anti kerajaan dalam majalah tersebut. Bila dia meninggalkan Aliran tiba-tiba muncul pula sebagai ketua Just World yang pada mulanya mengambil sikap anti Barat dan pro kerajaan.

Setelah mendapat kedudukan penting sebagai pengarah pusat tamadun atas ihsan Anwar melalui seorang kroni Anwar yang menjadi salah seorang Naib Canselor di Universiti Malaya Chandra telah mengambil sikap pro Barat pula. Ini bersesuaian dengan sikap Anwar sendiri yang pro Amerika dan Barat. Chandra tidak lagi menari menurut rentak tabla tetapi sudah berjinak-jinak dengan cha cha cha. Dia juga ada kepentingan diri dan bergayut kepada Anwar kerana mengenangkan budi Anwar kepadanya. Dia dikatakan menjadi “penasihat politik” kepada Wan Azizah yang naif politik dan barangkali dengan nasihat Chandra maka Keadilan menjadi parti politik berbilang kaum seperti Gerakan tanpa mempunyai suatu garis perjuangan yang tegas dan nyata kecuali hendak memulihkan semula bang Nuar yang tercinta sebagai bakal Perdana Menteri!

Pendedahan Murad terhadap kemungkaran Anwar sangat memeranjatkan termasuk setengah lutung, kera, beruk dan kaldai yang taksub kepadanya. Hari ini orang inginkan bukti yang kukuh bukan lemparan tohmah dan fitnah semata-mata. Jangan membuat helah ada dalang di belakang Murad untuk menyembunyikan kelemahan dan kemungkaran individu-individu yang bersekongkong dengan Anwar. Orang ramai hendak tahu yang sebenarnya. Anwar kena telus, buktikan kejujurannya bahawa dia tidak mempunyai simpanan RM3 billion seperti yang didedahkan Murad. Kalau dia pernah mengecam kepimpinan Mahathir yang dianggap korap, tidak telus, tidak demokratik, banyak kroni dan mengamalkan nepotisme, nah, sekarang Murad sanggup menghadapinya di mahkamah untuk membawa berbagai bukti mengenai penyelewengannya.

Sebaik-baiknya tiga Abdul dalam PAS patut memujuk Anwar membuat dokumen sumpah seperti Murad dan menggesa dia menyaman Murad secepat mungkin. Kalau alim ulama PAS tahu berlaku kemungkaran, apalagi yang dilakukan oleh bakal PM kerajaan Barisan Alternatif (sekiranya Allah dan rakyat merestuinya) maka kenalah ambil tindakan secara Islam. Bukankah PAS juga anti korapsi dan inginkan keadilan yang sejati?
Sekiranya PAS membisu (kerana terlalu terkejut dengan pendedahan itu) maka rakyat Malaysia akan menuduh PAS juga merestui penyelewengan dan barangkali tumpang sekaki.

Nah sekiranya DAP, PAS, Keadilan dan PRM benar-benar hendak menunjukkan mereka berpegang kepada prinsip perjuangan untuk menunjukkan mereka berpegang kepada prinsip perjuangan untuk menunjukkan ketelusan dan anti penyelewengan maka mereka mestilah mendesak Anwar membuat dokumen sumpah seperti Murad menidakkan segala tuduhan-tuduhan bekas penolong gavernor Bank Negara itu. Besar kemungkinan parti-parti pembangkang akan melemparkan berbagai tuduhan terhadap Murad sebagai alat PM dan UMNO/BN untuk menghancurkan masa depan Anwar. Sebenarnya masa depan Anwar dalam politik semakin gelap sekiranya dia tidak dapat membuktikan bahawa dia super bersih, lebih bersih dari sabun feb berbuku keras.

Mahathir membuat kesilapan besar bila melantik Anwar sebagai Menteri Kewangan. Beliau juga terpukau seperti orang lain tentang perjuangan Islam yang dipertontonkan Anwar kepada khalayak ramai. Dia tidak menyangka anak pungut dalam belentra politik jalanan sanggup menggigitnya kembali setelah diberi layanan, bimbingan dan penghormatan yang tidak ia mimpikan kalau masih kekal sebagai mudir Yayasan Anda. Sekali air bah sekali pasir berubah. Dari capal Jalan Masjid India sudah bertukar kepada sepatu kulit buatan tangan khas dari Itali yang berharga beribu ringgit.

Ini Anwar yang angguk tunjuk taat setia kepada ketuanya di hadapan rakyat dan para perwakilan UMNO tetapi di belakang berlakon sebagai Brutus. Dia mempunyai agenda politiknya yang tersendiri sejak ia berdir megah sevagai Timbalan Presiden UMNO dan melupai goresan hati para pejuang UMNO tulen bila ia menjijak lambang UMNO di masa lalu.

Pelanduk lupa jerat tetapi jerat tidak lupa pada pelanduk. Dia terlalu banyak menambah musuh dalam UMNO oleh kerana runtuhan nafsu untuk menguasai parti itu dan akhirnya mahu menumbangkan Mahathir yang memungutnya di masa lalu. Di abercakap tentang keadilan dan demokrasi tetapi selaku pengerusi jawatankuasa disiplin UMNO dia sendiri tidak mengamalkan keadilan dan menjatuhkan hukuman terhadap seseorang ahli tanpa dipanggil membela diri.

Dia mengatakan Mahathir mengamalkan kronisme dan nepotisme tetapi dia berjaya mengumpul harta dan wang ringgit bernilai RM3 billion untuk tujuan politik di samping memperkayakan para kroninya sendiri. Dia mengatakan moral setengah menteri becat, membawa perempuan melalui bilik VIP di airport tetapi dia sendiri mengamalkan homoseksualiti yang dilaknati Allah. Dia berlagak sebagai pejuang Islam tetapi meminta bantuan pemimpin-pemimpin Kristian dan Yahudi untuk menumbangkan seorang pemimpin Islam yang besar jasanya kepada negara, agama dan bangsa.

Dia menjadi imam, membaca khutbah dan menatang firman Allah dan sabda Nabi tetapi dia juga membuat hubungan homoseks dan mempunyai hubungan sulit dengan isteri orang. Kita salut Anwar kerana kehebatannya sebagai pelakon yang memakai berbagai topeng hingga dapat mengelirukan rakyat. Tidak semua pemimpin politik boleh berlakon sepertinya.

Anwar merancang tapi Allah menghalang. Walaupun dia merancang konspirasi untuk menyingkirkan PM dan menghancurkan perpaduan dan kekuatan ummah dan menimbulkan ketegangan kaum namun dia tetap gagal. Kini rakyat sudah tahu siapa Anwar sebenarnya. Tembelangnya sudah terdedah. Rakyat Malaysia yang cinta damai dan inginkan kemajuan dan pembangunan akan tetap memberi mandat serta sokongan hangat kepada UMNO/BN. Mereka tidak mahu 42 tahun kehidupan dan kemajuan yang gemilang hendak diganti dengan gerombolan parti-parti pembangkang yang kahwin mut’ah, tidak ada track record memimpin negara dan ditonjolkan pula seorang homoseks sebagai bakal PM mereka. Nahe, nahe, wanak. No, no.


AIDC memetik buku tulisan Yahaya Ismail bertajuk "Konspirasi Anwar Terdedah”, Penerbitan Usaha Teguh Sdn Bhd, Petaling Jaya, 1999.


Sila klik untuk baca selanjutnya...

Gus Dur: Bapak Pluralisme Indonesia
Gus Dur: Bapak Pluralisme Indonesia


Syafi’i Anwar mengatakan bahawa Gus Dur adalah bapak pluralisme Indonesia. Wimar Witoelar menambah Gus Dur bukan setakat bapak pluralisme Indonesia tetapi juga bapak plularisme dunia, sebagai isyarat menunjukkan dunia kini kekurangan tokoh pluralisme kerana didominasi oleh pemimpin eksklusif (hanya satu agama terbaik).

Kenyataan-kenyataan di atas diucapkan dalam pelancaran buku ‘Islamku, Islam Anda, Islam Kita’ karya Gus Dur.

'Pluralisme' dan 'Pembelaan' adalah dua kata kunci yang terkandung dalam kumpulan tulisan Gus Dur itu. Tulisan bermula dari perspektif korban, terutama kumpulan minoriti agama, gender, keyakinan, etnis, warna kulit dan posisi sosial.

‘Tuhan tidak perlu dibela,’ kata Gus Dur, tetapi umatNya atau manusia pada umumnya perlu dibela. Salah satu kesinambungan dari pembelaan adalah kritik, dan kadang kala terpaksa mengecam, jika sudah melampaui ambang toleransi.


Komentar Syafi’i Anwar dan Wimar Witoelar disusuli pula oleh Bambang Harymurti dan akhirnya Gus Dur sendiri dalam acara pelancaran buku ‘Islamku, Islam Anda, Islam Kita’ sekaligus perayaan hari ulang tahun kedua The Wahid Institute, badan pemikir Gus Dur.


Penggerak pluralisme Indonesia : Dari kiri, Bambang Harymurti, (Editor in Chief Mingguan Tempo Newsmagazine & wakil majalah TIME); Wimar Witoelar (pengamal media & jurucakap Gus Dur semasa jadi Presiden Indoensia) ; Yenny Wahid, (anak Gus Dur/Pengarah Wahid Institute); Paul Wolfowitz (Bekas Presiden Bank Dunia); Mari Pangestu (bekas Pengarah eksekutif Center for Strategic and International Studies - CSIS); Prof Dr M. Din Samsudin (Pengerusi Muhammadiyyah); Erry Riyana, (Ketua Komisi Pemberantasan Korupsi-KPK); Abdul Aziz (Pusat Lembaga Pendidikan Ma'arif Nahdlatul Ulama); Jusuf Wanandi (Pengarah Eksekutif Pusat Islam dan Pluralisma Antarabangsa Indonesia.


Turut hadir di Hotel Aryaduta pada 21 September antara lain adalah ; Bambang Harymurti, Dawam Rahardjo, Erlan Suparno (Menteri Tenaga Kerja), Hariman Siregar, Jaya Suprana, Luhut Panjaitan (mantan Menteri Perindustrian dan Perdagangan), Mahfud MD (mantan Menteri Pertahanan), Marsillam Simandjuntak (mantan Sekkab dan Jaksa Agung), Dr. Nikolaos van Dam (Duta Besar Belanda), Rosiana Silalahi, Roy BB Janis, Sarwono Kusumaatmadja, Shaban Shahidi Moaddab (Duta Besar Iran), Todung Mulya Lubis, dan Taufik Kiemas.Dalam sambutan itu selaku pemberi Kata Pengantar buku tersebut, Pengarah International Center for Islam and Pluralism (ICIP) M. Syafi’i Anwar (foto) mengatakan sejak awal lagi Gus Dur memihak kepada kelompok minoriti. Komitmen itu ditunjukkan dengan bukti sehingga Indonesia tetap menjadi negara plural. Kerana itu, Gus Dur adalah Bapak Pluralisme Indonesia.
Gus Dur bersama Wimar Witoelar (tengah). Wimar menjadi jurucakap (Setiausaha Akhbar) kepada Gus Dur semasa Gus Dur menjadi Presiden Indonesia 1999-2001. Beliau kelulusan the George Washington University in Washington, DC.


Pendapat tersebut disokong oleh Wimar Witoelar. Bercakap sebagai orang paling rapat dan sahabat keluarga Gus Dur, Wimar mengatakan Gus Dur bukan hanya Bapak Pluralisme Indonesia tetapi juga sudah menjadi Bapak Pluralisme Dunia. Saatnya tepat kerana dunia saat ini sedang kehilangan tokoh-tokoh pluralisme dan sebaliknya didominasi oleh tokoh yang bersikap eksklusif.


Wimar bercerita kembali sewaktu menjadi pembantu Gus Dur selama menjadi Presiden Indonesia. Setiap kunjungan ke luar negera seperti Melbourne dan Washington, masyarakat di sana sangat menyambut hangat kehadiran Gus Dur.

Sokongan ini semakin terasa setelah Gus Dur tidak lagi menjadi Presiden. Bagi dunia tidak penting perkembangan politik di Indonesia, tetapi mereka melihat Indonesia sebagai pusat pluralisme kerana ketokohan Gus Dur dalam bersahabat dengan semua golongan.

Gus Dur dianugerahkan pingat keberanian Yahudi (Medal of Valor) oleh Yayasan Yahudi di Amerika, The Simon Wiesenthal Center. Dari kiri Rabbi Abraham Cooper, C. Holland Taylor (CEO LibForAll Foundation) dan Rabbi Marvin Hier. Rabi Abraham dan Rabbi Marvin adalah Yahudi penggerak The Simon Wiesenthal Center.
Klik di sini


Satu contoh penghormatan luar negera adalah sambutan luar biasa yang diberikan kepada Gus Dur apabila beliau menjadi penceramah utama dalam Kongres American Jewish Committee (AJC) di Washington, DC. Ditambah lagi dengan penampilannya bersama Condoleezza Rice sebagai after-dinner speaker dalam acara penutupan program terbesar kaum Yahudi di Amerika itu.

Gus Dur dan Pope John Paul II
Dalam acara itu Gus Dur duduk bersama sahabatnya Paderi Agung Paris Jean-Marie Lustiger. Masyarakat dunia menaruh harapan pada Indonesia dengan sikap moderat Gus Dur yang menarik perhatian dunia setelah peristiwa 11 September 2001.
Sementara itu, Gus Dur dalam pidatonya mengatakan pluralisme yang menjadi isi buku dan roh dirinya diambil dari keputusan Muktamar Nahdlatul Ulama (NU) pada 1935. Muktamar memutuskan untuk menjalankan syariat Islam tetapi tidak perlu negara Islam di Indonesia.

Keputusan tersebut lahir dari pemikiran abangnya KH Hasyim Ashari dan bapaknya KH Wahid Hasyim yang melihat Indonesia sebagai negara plural. Sehingga kini, tokoh-tokoh Islam sebahagian besar menolak Negara Islam. Gus Dur sangat menolak peraturan daerah berdasarkan syariah Islam yang mulai tersebar di Indonesia.

Buku ‘Islamku, Islam Anda, Islam Kita’ telah diminta untuk dialihbahasakan ke tujuh bahasa iaitu Jerman, Belanda, Perancis, Inggeris, Jepun, Korea dan China.


AIDC menterjemah artikel Perspektif Online. Artikel asal klik di sini

Artikel berkaitan

1. Agenda RAND Corporation : Antara Anwar Ibrahim & Abdurrahman Wahid, siapa lebih berperanan ?

2. Rahsia tugasan Anwar - Resolusi pertemuan sulit Anwar dan Wolfowitz di Munich

3. Gus Dur kata Al-Qur’an sama kitab porno ?

4. Holocaust : Gus Dur Bela Yahudi, kecam Presiden Iran, Ahmadinejad

5. Delegasi Muslim Indonesia naungan Gus Dur berkunjung ke Israel

6. Gus Dur perintis jambatan diplomatik Indonesia - Israel ?

7. Gus Dur Benar-benar Agen Yahudi?

8. Badan pemikir Gus Dur- The Wahid Institute- Kembangkan Pluralisme

9. Gus Dur Tetap Mahu Jadi Calon Presiden Indonesia 2009

10. Perjalanan Seorang Missionari Amerika ke Dunia Islam

11. Muslim Moderat Halalkan Homoseksual ?

12. Bagaimana operasi The Asia Fondation menaja organisasi Islam Liberal di Indonesia ?


Sila klik untuk baca selanjutnya...